Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koppel verdrinkt tijdens testrit met elektrisch­e fiets

Tachtiger duikt zijn vrouw nog tevergeefs achterna

- PIETER HUYBERECHT­S, ROEL DAMIAANS, JOHNNY GEURTS

Ze overwoog later deze maand de aankoop van een elektrisch­e fiets. En dus ging Mieke (72) er samen met haar man Henri (80) in hun thuisbasis Bilzen dinsdagmid­dag eentje huren. Op het pad aan het Albertkana­al verloor ze haar evenwicht en belandde ze in het water. Haar man aarzelde niet en sprong haar achterna. Tevergeefs. “Dit is zo triest.”

Ze stonden rustig in het leven, het sportieve echtpaar Henri (80) en Mieke (72). Wandelen, fietsen, wat fitness. Geen uitspattin­gen, het koppel was niet al te veel verweven in het lokale vereniging­sleven van Bilzen. Al jaren waren Mieke en Henri altijd samen, na elk een eerdere relatie in het Antwerpse.

Dinsdagmid­dag stapte het koppel binnen bij het fietsverhu­urbedrijf van het toeristisc­h onthaalcen­trum van Alden Biesen. Het plan: een testrit met een elektrisch­e fiets. Omdat Mieke tegen het einde van deze maand de aankoop van zo’n e-bike sterk overwoog, zegt haar omgeving. Haar man Henri koos voor zijn gewone fiets.

Urenlange speurtocht

In de late namiddag liep het fout. Om een onduidelij­ke reden verloor de vrouw op het jaagpad langs het Albertkana­al de controle over haar elektrisch­e fiets en belandde ze in het water. De temperatuu­r van het water? Veertien graden. “Haar man heeft niet geaarzeld en is haar meteen achterna gesprongen”, zegt korpschef Dirk Claes.

De verdwijnin­g van de twee werd in eerste instantie niet meteen opgemerkt. Toen een alerte wandelaar een fiets op het pad aantrof en wat later de identiteit­skaart van Henri, belde die de politie en begon er een urenlange speurtocht naar het koppel. Een zoektocht door de Cel Vermiste Personen en de civiele beschermin­g leverde in eerste instantie niets op. “De felle stroming en de duisternis maakten duiken onmogelijk”, zegt Claes.

Woensdagmi­ddag werd de vrees van de hulpdienst­en waarheid. Eerst vonden duikers het levenloze lichaam van Henri. Zijn vrouw Mieke werd niet veel later uit het water gevist. “Haar lichaam was door de felle onderstroo­m zes kilometer afgedreven.”

Politie en parket houden alleen rekening met een tragisch ongeval.

“Dit is bijzonder triest”, reageert burgemeest­er van Bilzen Frieda Brepoels (N-VA). “Mieke en Henri stonden hier in het dorp bekend als bijzonder lieve mensen.”

Volgens een goede kennis van het paar deed het koppel niets liever dan fietsen. “Mieke was echt gebrand op een proefrit met zo’n elektrisch­e fiets”, vertelt een vriend. “Ze wou net testen of het iets voor haar was. Dat ze zo aan haar eind moet komen, is wel heel tragisch.”

De familie van Henri en Mieke wenste gisteravon­d niet te reageren.

 ?? FOTO BELGA
FOTO TOM PALMAERS ?? De vindplaats van de 72jarige vrouw. Haar lichaam was door de felle stroming zes kilometer afgedreven. Duikers zoeken in het Albertkana­al naar het vermiste koppel.
FOTO BELGA FOTO TOM PALMAERS De vindplaats van de 72jarige vrouw. Haar lichaam was door de felle stroming zes kilometer afgedreven. Duikers zoeken in het Albertkana­al naar het vermiste koppel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium