Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dure en dringende operatie in Amerika is enige hoop voor baby Miguel

Ouders starten crowdfundi­ng voor ingreep van 110.000 euro zodat zoontje niet blind wordt

- FOTO BERT DE DEKEN IVO MEULEMANS

De tijd dringt voor baby Miguel uit Arendonk, nog geen drie maanden oud. Binnen de drie maanden moet hij een zware oogoperati­e ondergaan in de Verenigde Staten, anders is hij blind voor de rest van zijn leven. De ouders hopen via crowdfundi­ng 110.000 euro in te zamelen. “We hebben maar één grote wens: dat onze jongen ons met zijn eigen ogen kan zien”, zegt mama Lieveke.

Miguel kronkelt in zijn box. Hij lijkt kerngezond, tot hij zijn ogen opent. In plaats van twee glinsteren­de knikkers krijg je twee troebele, verglaasde ogen te zien. De jongen heeft een zeldzame afwijking, Sclero Cornea genaamd. Zijn hoornvlies is verhard. “In Europa worden er jaarlijks één of twee kinderen met die erfelijke aandoening geboren”, zegt de behandelen­de kinderarts uit de Kempen. “De afwijking wordt ook het syndroom van Peters genoemd. Het wit van het oog is met een dikke laag over de pupil heen gegroeid. Miguel zit in de zwaarste categorie. Er moet dringend een opening in de ogen worden gemaakt.”

In de meeste gevallen gebeurt dat via een hoornvlies­transplant­atie. “Per jaar worden in ons land 400 tot 450 patiënten op die manier behandeld. Het gaat vooral om volwassene­n, in het bijzonder patiënten met brandwonde­n”, zegt de kinderarts. “Maar het drama bij Miguel is dat het wit van zijn ogen vol bloedvaten zit. Hij kan enkel worden geholpen met een dure prothese. Hij krijgt dan hoornvlies­deeltjes uit kunststof ingeplant. Die ingreep is nog nooit in Europa uitgevoerd. Alleen dokter James Aquavella in Rochester bij New York kan hem helpen.”

De tijd dringt

“De ingreep moet binnen de zes maanden na de geboorte gebeuren. Na een halfjaar valt de prikkeling van het netvlies weg en is hij blind voor het leven”, zegt de kinderarts. “Het oog is perfect gevormd. Het netvlies en de lens zijn intact. Er moet alleen voor gezorgd worden dat er licht binnenvalt in het oog.”

De ouders, Lieveke De Kort (31) en Michael Lu (33), zijn een crowdfundi­ng begonnen. “We heb- ben dat geld niet zomaar ter beschikkin­g. Mijn man is metaalarbe­ider, zelf ben ik operator in een geneesmidd­elenbedrij­f. Maar iedereen wil het beste voor zijn kind. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik niet alles zou proberen om hem te laten zien”, zegt de Nederlands­e Lieveke, die sinds augustus in Arendonk woont. “We hebben er alles voor over opdat hij de wereld zelf zou kunnen ontdekken.”

Zware bevalling

Wanneer het fototoeste­l van onze fotograaf flitst, knippert Miguel met de ogen. “Hij kan alleen licht en donker onderschei­den, maar hij herkent niemand”, zegt Lieveke. “In het Oogziekenh­uis in Rotterdam hebben ze me een wit glas voorgehoud­en. ‘Dit is wat uw zoon ziet’, zei de dokter. Het was net alsof ik tegen een bevroren autoruit keek.”

Toen Miguel op 26 juli werd geboren in het ziekenhuis van Veldhoven, wisten de ouders niet dat er iets mis was met hun zoon. “Het was een zware bevalling. De schouders van Miguel waren te breed. Na de geboorte is hij meteen meegenomen om te controlere­n of zijn sleutelbee­n niet gebroken was”, vertelt Lieveke. “Toen Michael hem in de armen kreeg, zag hij meteen dat zijn oogjes blauw en troebel waren. Onze wereld stortte in, het verdriet was immens. De geboorte moest de mooiste dag van mijn leven zijn, maar het werd de ergste.”

Na vijf dagen werd in Rotterdam de diagnose Sclero Cornea gesteld. Via een kinderarts in Turnhout kwamen Lieveke en Michael bij professor Bernard Duchesne in Luik terecht. Hij nam contact op met zijn Amerikaans­e collega James Aquavella. “De Amerikaans­e chirurg heeft intussen het volledige dossier en alle foto’s bekeken.

‘I feel confident’, zei hij ons op 21 september”, zegt Lieveke. “De kostprijs is 55.000 dollar per oog. Ongeveer 95.000 euro voor beide ogen. Om alle kosten te dekken, hebben we 110.000 euro nodig.”

Amerika

Lieveke en Michael hopen in november met hun zoon naar de Verenigde Staten te kunnen vliegen. “We hopen dat Miguel nadien voor 50% kan zien. Dokter Duchesne heeft laten weten dat hij op eigen kosten wil meegaan. Hij staat in voor de verzorging achteraf en wil de methode ook in Europa gebruiken”, zegt Lieveke. “Het is de bedoeling om beide ogen in één keer onder handen te nemen. Na de operatie moeten we drie weken in Amerika blijven.”

De eerste drie weken durfde Lieveke met Miguel niet buiten te komen. “Hij is de liefste jongen van de hele wereld, maar ik kon niet met hem pronken”, vertelt ze. “Onlangs maakten we in Antwerpen een wandeling. ‘Wat een schatje’, zei een oude dame. Maar meteen volgde: ‘Wat heeft hij?’ Nu trek ik het me niet meer aan. Ik weet dat ik van hem hou. Blind of niet.”

LIEVEKE DE KORT

Mama van Miguel ‘‘De geboorte moest de mooiste dag van ons leven zijn, maar het werd de ergste. Toen we zagen dat zijn oogjes blauw en troebel waren, stortte onze wereld in. Het verdriet was immens.’’

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Mama Lieveke hoopt in november met haar drie maanden oude zoontje naar Amerika te kunnen gaan voor een zware oogoperati­e.
FOTO BERT DE DEKEN Mama Lieveke hoopt in november met haar drie maanden oude zoontje naar Amerika te kunnen gaan voor een zware oogoperati­e.
 ??  ?? Miguel heeft een zeldzame
aandoening aan de ogen.
Miguel heeft een zeldzame aandoening aan de ogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium