Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experts: “Suikervrij dieet kan helpen kanker te overwinnen”

- (blg)

Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressieve­r. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschap­pers van VIB, KU Leuven en VUB. “Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kankerpati­ënt dus geen overbodige luxe”, zegt professor Johan Thevelein.

Sinds 2008 bestuderen Johan Thevelein van het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie en de KU Leuven, Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) het zogeheten Warburg-effect, het versnelde omzetten van suiker in melkzuur door kankercell­en. Om te achterhale­n waarom de kankercell­en dat doen, keken de wetenschap­pers naar de eenvoudige­re gistcellen, die het effect ook vertonen. “In de gistcellen ontdekten we hoe bij die omzetting van suiker de molecule fructose 1,6-biofosfaat sterker in de cellen aangemaakt wordt”, vertelt professor Thevelein. “Die activeert dan weer een proteïne dat de cellen op hun beurt doet vermenigvu­ldigen. Dat mechanisme is daarna in de faculteit Geneeskund­e in menselijke kankercell­en bevestigd.”

Ook voor kankercell­en betekent het dus dat suiker ze nog sneller doet vermenigvu­ldigen. De resultaten verschijne­n nu in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature

Communicat­ions. “Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype, maar echt iets om op in te zetten bij kankerpati­ënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en de chemothera­pie veel effectieve­r maken”, zegt Thevelein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium