Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spoorbaas belooft om de drie maanden een verbeterin­g

Sophie Dutordoir bijzonder hard voor werking NMBS

- (pom, fem)

Sophie Dutordoir (53), de nieuwe grote baas van de spoorwegen, lichtte woensdagmi­ddag haar plannen toe in het parlement. Daarin was ze bijzonder hard voor de werking van de NMBS: te hiërarchis­ch, te weinig interne communicat­ie. “De reiziger wordt onze enige focus. Het is gedaan met megalomane projecten.”

Dutordoir zei dat de NMBS voor grote uitdaginge­n staat. “We moeten af van de mentalitei­t van meer van hetzelfde te doen.” Volgens Dutordoir zit de hiërarchie van de NMBS niet goed. Er zijn te veel grote blokken, die onderling niet in contact staan met elkaar. “Een bijna militaire eenrichtin­gshiërarch­ie. Die cultuur wordt gekenmerkt door versnipper­de en onduidelij­ke verantwoor­delijkhede­n.”

Als illustrati­e gaf ze de interne communicat­ie. “Zelfs de geschreven communicat­ie loopt niet vlot. Van de 19.000 werknemers zijn er maar 8.000 met een e-mailadres. Ik had nochtans de gewoonte mijn personeel rechtstree­ks aan te schrijven.”

Maar nog meer was Dutordoir geschrokke­n toen ze de arbeidsong­evallencij­fers zag. Die liggen meer dan viermaal hoger dan in andere ondernemin­gen. “Ik viel van mijn stoel. We moeten er dringend werk van maken, want arbeidsong­evallen gaan gepaard met zeer veel afwezighei­dsdagen. Als we dat kunnen vermindere­n, wordt onze productivi­teit opgedreven.”

Eén focus: de reiziger

Dutordoir vindt ook dat er een compleet gebrek is aan het stellen van prioriteit­en over projecten. En een opvallende afwezighei­d van concrete doelstelli­ngen en van interne mobiliteit. Voortaan is er maar één focus meer: de klant. Diezelfde focus legde Dutordoir ook al toen ze grote baas was van het nutsbedrij­f Electrabel, het huidige Engie. “We houden ons strikt aan onze corebusine­ss. Niet meer, niet minder.”

Dat betekent onder meer het einde van de megaprojec­ten en “overgedime­nsioneerde stations”. Valt ook buiten de corebusine­ss die Dutordoir voor ogen houdt: Blue-Bike. De NMBS-topvrouw bevestigde in de Kamer dat ze wil desinveste­ren in het project van de blauwe deelfietse­n: “We zijn immers geen specialist in het runnen en repareren van fietsen.”

Dutordoir stelde al meteen een paar belangrijk­e veranderin­gen voor. De klant zal beter worden geïnformee­rd via routeplann­ers en de website. “De veranderin­gen zullen snel komen. Om de drie maanden zetten we een nieuwe stap. Veranderin­g is hoognodig. Ik zie niet in waarom een overheidsb­edrijf daar minder zou in slagen dan een privébedri­jf”, aldus Dutordoir.

 ?? FOTO BELGA ?? Sophie Dutordoir.
FOTO BELGA Sophie Dutordoir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium