Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dezelfde ogen, neus en glimlach”

Twee Belgen vinden onbekende verwanten via internatio­nale DNA-databank

-

Twee Belgen die met donorsperm­a zijn verwekt, hebben elk afzonderli­jk een halfbroer of halfzus gevonden na registrati­e bij een internatio­nale DNAdataban­k. “De in België opgelegde onwetendhe­id over halfbroers en zussen is dus een farce”, klinkt het tevreden bij de stichting Donor Detectives.

De meeste mensen die verwekt zijn met behulp van donorsperm­a, hebben geen informatie over de donor. Spermadono­ren blijven in ons land anoniem. Maar de internatio­nale DNA-databanken, opgericht met het oog op stamboomon­derzoek, slaan die belofte nu aan diggelen. Twee Belgen die zich los van elkaar registreer­den op de grote Family Tree DNAdataban­k, hebben daar elk afzonderli­jk een match gevonden.

De Mechelse Sophie Raeymaeker­s is de zus van Steph Raeymaeker­s uit Wilrijk, initiatief­neemster van de vzw Donorkinde­ren. Samen met nog een broer vormen ze een drieling. Uit DNA-onderzoek bleek al dat ze van twee donoren afstammen. Ze werden dus verwekt aan de hand van een ‘cocktail’ van spermastal­en van meerdere mannen.

“Ik heb me nooit kunnen spiegelen in mijn familie”, zegt Sophie. “Ik lijk helemaal niet op mijn broer en zus. Maar nu heb ik dus opeens een biologisch­e halfzus gevonden, die drie jaar jonger is dan ik. Haar Nederlands­e moeder is indertijd voor een vruchtbaar­heidsbehan­deling naar het UZ Jette gekomen. Ik ben erg geschrokke­n toen ik zag dat ik met haar een erg hoge DNAmatch heb. Ik deel met haar méér DNA dan met mijn drielingzu­s en -broer.”

De twee hebben elkaar nog niet ontmoet, maar wel al gemaild en aan de telefoon gesproken. Ze hebben ook al foto’s uitgewisse­ld. “Onze gelijkenis­sen zijn zeer treffend. Ik vind in haar zowel innerlijke als uiterlijke eigenschap­pen van mezelf terug: dezelfde ogen, blik, neus, kin tot zelfs dezelfde glimlach toe. Ook zij is zacht van karakter. We nemen nu de tijd om elkaar op een rustige manier te leren te kennen.”

De andere match is er een tussen een halfbroer en -zus. Bijzonder is dat deze twee donorkinde­ren elkaar al hadden ontmoet op een bijeenkoms­t van de vzw Donorkinde­ren. Ze werden met tien jaar verschil verwekt in een ander ziekenhuis: de vrouw in het UZ Gent, de jongeman in het vroegere SintNiklaa­sziekenhui­s in Kortrijk. De kans op verwantsch­ap werd klein geacht, tot de match binnenkwam.

De stichting Donor Detectives is tevreden dat nu ook Belgische donorkinde­ren erin slagen hun onbekende verwanten te vinden. “Hiermee laten we, na Nederland, ook in België zien dat donorkinde­ren het heft in eigen hand nemen en dat de beloofde anonimitei­t en opgelegde onwetendhe­id over halfbroers en -zussen een farce is”, zegt voorzitter Emi Stikkelman. “Alle donorkinde­ren kunnen hun verwanten vinden. De antwoorden zitten in ons eigen DNA.”

“Deze matches geven andere Belgische donorkinde­ren hoop”, zegt ook An Peeters van Donor Detectives. “We roepen daarom op dat zo veel mogelijk mensen zich registeren bij internatio­nale DNA-databanken. Maar we verzoeken beleidsmak­ers ook het huidige beleid zeer kritisch te bekijken en hun verantwoor­delijkheid op te nemen aangaande ondersteun­ing, begeleidin­g en creëren van mogelijkhe­den om tegemoet te komen aan de fundamente­le behoeften van donorkinde­ren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium