Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Madrid hoopt op Catalaanse verkiezing­en

-

Als de Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont verkiezing­en uitroept, zal de Spaanse regering artikel 155 niet inroepen om de autonomie in Catalonië aan banden te leggen.

Vanochtend om 10u ten laatste moet Puigdemont geantwoord hebben op de vraag van de Spaanse premier Mariano Rajoy of hij vorige week al dan niet de onafhankel­ijkheid van Catalonië heeft uitgeroepe­n.

Die vraag stelt Puigdemont voor een dilemma. Als hij ‘ja’ antwoordt, dreigt Madrid artikel 155 van de grondwet in te roepen, waarmee de Spaanse regering een aantal bevoegdhed­en van de Catalaanse regering kan overnemen. Zegt hij ‘nee’, dan lijdt hij niet alleen gezichtsve­rlies, maar valt mogelijk ook zijn regering. Puigdemont­s kleine, anarchisti­sche coalitiepa­rtner CUP neemt geen genoegen met minder dan de volledige onafhankel­ijkheid. Terwijl binnen zijn eigen partij PDeCat en in het Catalaanse bedrijfsle­ven steeds meer wordt aangedrong­en op gematigdhe­id.

Volgens Spaanse

de media zou de regering in Madrid bereid zijn Puigdemont een uitweg te bieden. Als hij vandaag aankondigt dat hij vervroegde verkiezing­en uitschrijf­t in Catalonië, zou de Spaanse regering bereid zijn om artikel 155 van de tafel te nemen.

Voorwaarde is wel dat Puigdemont dan niet tegelijker­tijd bevestigt dat hij de onafhankel­ijkheid heeft uitgeroepe­n. Hij hoeft dat ook niet te ontkennen. Hij kan er gewoon over zwijgen. Madrid zou bereid zijn dat te beschouwen als een “terugkeer naar de wettelijkh­eid”. Voor de Spaanse regering heeft dit scenario het voordeel dat ze zich niet op het gladde ijs van artikel 155 moet begeven. Maar intussen bereidt ze zich erop voor om dat desnoods wél te doen. Premier Rajoy woont vandaag in Brussel de EU-top bij, maar hij heeft ook alles in gereedheid gebracht om onmiddelli­jk een buitengewo­ne ministerra­ad bijeen te roepen.

In Barcelona luidde ook gisteren het officiële discours dat Puigdemont blijft bij zijn verklaring van afgelopen maandag: dat hij een dialoog wil met Madrid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium