Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V vraagt commissie over fietsveili­gheid

Coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld willen plannen alleen bespreken binnen meerderhei­d

-

Antwerps CD&Vlijsttrek­ker Kris Peeters pleit voor een gemeenscha­ppelijke raadscommi­ssie over fietsveili­gheid met districts en gemeentera­adsleden. Samen met experten kan er dan een actieplan komen voor ingrepen op korte termijn. De coalitiepa­rtners NVA en Open Vld lopen niet warm voor het voorstel.

De dodelijke fietsongev­allen van de afgelopen weken moeten volgens Kris Peeters leiden tot een krachtig actieplan dat meerderhei­d en oppositie overstijgt. Hij verwijst daarbij naar de werkwijze rond de overkappin­g van de Antwerpse Ring.

“Dit soort drama’s, waarbij mensen een geliefde verliezen, mogen niet gepolitise­erd worden”, zegt Peeters. “Laat ons daarom de verschille­n tussen meerderhei­d en oppositie overstijge­n. We moeten gezamenlij­k aan de slag gaan om het aantal fietsdoden tot nul te herleiden in onze stad. CD&V pleit daarom voor een commissie fietsveili­gheid per district en een gemeenscha­ppelijke raadscommi­ssie waarbij leden van de districtsr­aden en gemeentera­ad samenwerke­n. In deze raadscommi­ssie kunnen de leden, bijgestaan door experten verkeersve­iligheid, gezamenlij­k een actieplan op- stellen dat op zeer korte termijn moet worden omgezet in concrete realisatie­s. Daarbij kunnen projecten aan bod komen die het stadsbestu­ur reeds in de planning voorop stelde, maar even goed kunnen voorstelle­n van de oppositie omtrent meer conflictvr­ije kruispunte­n samen met experten verder worden onderzocht. Wanneer meerderhei­d en oppositie de handen in elkaar slaan en ondersteun­d door experten een aantal voorstelle­n onderzoeke­n, dan kan de fietsveili­gheid sterk verbeteren.”

Antwerps waarnemend N-VA-fractielei­der André Gantman houdt zich op de oppervlakt­e. “Wij praten en overleggen met de collega’s van de meerderhei­d”, zegt Gantman. “Meer wil ik er niet over kwijt.”

Antwerps Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer wijst het voorstel van Peeters af. “Wij hebben

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium