Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogdagen voor echte zwartjasse­n

Daft Fest herstelt new wave-genre weer in oude glorie

-

Hoewel new wave vooral in de jaren 70 en 80 de undergroun­d muziekscen­e domineerde, kent het genre ook nu nog steeds een hele garde trouwe fans. En die liefhebber­s markeren dit weekend best in hun agenda. Want dan organisere­n Daft Records en Body Beats een tweedaags festival in het Oude Badhuis dat alle oorden van de new wave verkent.

Een van de namen die zowel vrijdag als zaterdag zijn opwachting maakt, is dj Borg. Als doorwinter­de new wave’er en resident dj van de Body Beats-evenemente­n kent hij de scene door en door. “Ik maakte voor het eerst kennis met het genre via mijn broer. Die is tien jaar ouder dan mij en heeft de beginjaren van de new wave veel bewuster meegemaakt dan ik. We deelden samen een kamer en toen hij thuis kwam met vinylplate­n van bands als Joy Division en Sisters of Mercy was ik weggeblaze­n.” En die liefde is nooit meer weggeëbd.

Dit weekend sluit dj Borg beide festivalda­gen van ‘Daft Fest’ af. “Dat doe ik samen met Dirk Ivens, de labelbaas van Daft Records. Ik ontmoette hem toen ik zeventien was. Later speelden we onder meer samen in de band ‘The Klinik’.” Beide heren kennen dus een lange geschieden­is. “Het was Dirk die Body Beats contacteer­de om samen een festival op poten te zetten. Want Body Beats organiseer­t al meer dan vijftien jaar concerten en new wave-evenemente­n in het Antwerpse.”

En mogen we hem geloven, dan belooft het de moeite te worden. Wie we mogen verwachten? “A Split-Second bijvoorbee­ld. Zij treden nog steeds op over de hele wereld. Bij hen verzorg ik soms het geluid”, glimlacht hij. “Maar ook namen als Esplendor Geometrico, Portion Control en de jonge Londense Gertrud Stein staan op het programma. Daardoor krijg je optredens die variëren van industriël­e ritmische muziek tot trage dansmuziek met zware beats. Daft Fest wordt echt een ‘best of’ van wat het new wave-genre heeft voortgebra­cht.”

Hoewel er ook enkele jonge artiesten op de line-up prijken, zijn het toch vooral groepen die hun roots in de jaren 80 hebben die dit weekend naar het Oude Badhuis afzakken. “Een beetje zoals het publiek”, lacht hij. “De new wave-feesten van Body Beats trekken altijd een grote vaste kern. Vaak mensen van wie de kinderen ondertusse­n het huis uit zijn en die nu opnieuw de tijd hebben om uit te gaan. Na al die jaren ontmoeten we elkaar weer en wordt er opnieuw gedanst en gebabbeld en worden herinnerin­gen opgerakeld. Een jong publiek bereiken is niet eenvoudig, maar het gebeurt wel.”

Zelf heeft dj Borg er alvast meer dan zin in. “Bij bijna elk evenement van Body Beats ben ik van de partij. Tenzij ik in het buitenland zit om op te treden met mijn eigen band The Juggernaut­s. Ik vind het fantastisc­h om op een festival als dit te draaien en van het begin tot het einde muziek te kunnen spelen waar ik zelf fan van ben. Natuurlijk hou ik rekening met mijn publiek. Maar ergens is het ook mijn taak om hen nieuwe dingen te leren ontdekken.” En wat dat betreft, heeft hij een ruim aanbod aan nummers om uit te kiezen. “Ik ben een echte vinylverza­melaar. Ik heb zo’n drieduizen­d cd’s en minstens evenveel vinylplate­n. En die verzamelin­g vul ik nog steeds aan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium