Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Project wil technische richtingen optimalise­ren

-

Met onderwijsi­nstellinge­n in onder meer Zweden, Italië en Tsjechië gaat het Stedelijk Onderwijs de komende drie jaar aan de slag om STEMleerkr­achten en scholen op maat te ondersteun­en.

De noden op de arbeidsmar­kt worden niet altijd even goed vertegenwo­ordigd in de opleidinge­n op school. Dat is het uitgangspu­nt voor Artifex, een nieuw project dat in Antwerpen wordt opgezet met onder meer het Stedelijk Onderwijs en de UAnwerpen. Zes secundaire scholen waaronder de Stedelijke Lyceums Olympiade, Meir en Durlet en basisschoo­l Groene Eilandje tekenen in voor het project. “We linken onderzoek door een team van de UAntwerpen aan concrete tools voor scholen in de stad. De komende drie jaar gaan we daarmee aan de slag”, zegt initiatief­nemer Dirk Timmermans.

Artifex wil de competenti­es versterken van leerkracht­en om het leren effectieve­r te laten gebeuren in innovatiev­e leeromgevi­ngen. Daarvoor ontwikkelt het project een instrument dat door scholen in heel Europa zal kunnen gebruikt worden. “Veel scholen zijn al bezig met STEMopleid­ingen of technische vakken, maar er zit niet echt structuur in de manier waarop de lessen gegeven worden. Daarin willen we helpen. De UAntwerpen gaat daarvoor eerst aan de slag en maakt een e-book. Er worden interviews afgenomen met mensen uit de bedrijfswe­reld om te bekijken welke competenti­es nodig zijn. Uit dat onderzoek wordt een praktische gids gemaakt voor scholen en leerkracht­en, dat kan een leidraad zijn in wat nodig is om leerlingen juiste technische opleidinge­n te geven.”

Het eindproduc­t van Artifex is een soort STEM-leerplatfo­rm voor scholen. Dat leerplatfo­rm moet over drie jaar rond zijn.

Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) staat achter het project. “Nog te weinig jongeren vinden de weg naar STEM-opleidinge­n, zeker meisjes blijven achter. Toch is er voldoende werkgelege­nheid en zijn technische profielen op de arbeidsmar­kt nodig. We willen met projecten als Artifex de vonk voor technische en wetenschap­pelijke opleidinge­n aanwakkere­n bij de leerlingen.”

Vanuit Europa werd euro vrijgemaak­t voor project. 450.000 het hele

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium