Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest tegen fietsostra­de in Wouter Haecklaan

Buurt verzamelde al vijfhonder­d handtekeni­ngen

-

Meer dan vijfhonder­d buurtbewon­ers van de Wouter Haecklaan in Deurne verzetten zich met een petitie tegen de komst van een fietspad. “Een fietsostra­de in een woonwijk, dat brengt problemen”, zegt buurtbewon­er Marc Buijle.

De stad Antwerpen plant in de Wouter Haecklaan een dubbelrich­tingsfiets­pad van vier meter breed, in rode asfalt om het fietscomfo­rt in de straat te verhogen. Dat fietspad is een onderdeel van de fietsostra­de langs de E313, dat via de Collegelaa­n naar de Wouter Haecklaan en zo verder naar de rotonde van Wommelgem loopt. Tegelijker­tijd wordt ook het wandelpad vernieuwd, met nieuwe beplanting en extra bomen. In de toekomst komt er ook een fietsbrug vanuit de Wouter Haecklaan over de Sterckshof­lei naar de Vaartweg.

Daarnaast neemt het district Deurne verkeersre­mmende maatregele­n in de straat. Vandaag is de Wouter Haecklaan een brede buurtstraa­t binnen een zone 30, zonder fietspad. Auto’s razen er vaak met te hoge snelheid door en dat wordt volgend jaar dus aangepakt met verkeerspl­ateaus aan alle zijstraten, en de straat wordt ook versmald. De parkeerpla­atsen aan beide kanten van de straat blijven behouden, enkel aan de kruispunte­n verdwijnen er enkele voor de aanleg van de verkeerspl­ateaus.

De buurtbewon­ers zijn blij met de vernieuwin­g van het wandelpad en het verkeersve­ilig maken van hun straat. De fietsostra­de daarentege­n botst op protest. Er werd een petitie opgestart die ondertusse­n al meer dan vijfhonder­d handtekeni­ngen telt. “We vroegen een zone 30 met fietspad op de straat, en we krijgen een fietsostra­de naast ons wandelpad”, zegt buurtbewon­er Marc Buijle. “Op zo’n fietsostra­de komen (elektrisch­e) fietsers tegen hoge snelheid voorbij. Wij hebben veel oudere mensen wonen in de wijk die niet goed ter been zijn. Dat brengt sowieso problemen met zich mee. Het is ook gewoon geldverspi­lling, want honderd meter verder ligt een uitstekend­e fietsostra­de in het Rivierenho­f. Bomen zullen gerooid worden om de fietsostra­de aan te leggen, het grootste gedeelte van het groen zal dus verdwijnen. Op de plannen staat er dat er meer groen komt, maar wat zij tekenen klopt niet met de realiteit.”

Vlaams Belang stelt voor om de fietsostra­de te verplaatse­n naar de andere kant van de autosnelwe­g, door het Rivierenho­f. “Daar

Districtsv­oorzitter Tjerk Sekeris (N-VA) is verbaasd over de petitie. “Wij zijn in de wijk geweest bij het begin van de zomer”, zegt Sekeris. “Er was toen geen enkel bezwaar over het fietspad. De verkeersve­iligheid in de straat wordt verhoogd. We moeten één gezonde boom kappen, omdat het echt niet anders kan. Maar we voorzien meer groen en bomen dan er nu zijn. Het fietspad aan de andere kant van de autosnelwe­g leggen, gaat nooit lukken. Dat is een beschermd stuk en bovendien moeten er dan wél veel bomen gekapt worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium