Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onthoud: lekker hoeft niet moeilijk te zijn”

-

GBake

isteren

gewonnen, vandaag met een boek in de winkel: Hans Martens (57) uit Nazareth staat er zelf van te kijken. “Ik wil met dat boek vooral aantonen dat bakken niet aartsmoeil­ijk hoeft te zijn. Een simpele taart kan ook lekker zijn.”

“Als ik al zenuwen had voor die laatste aflevering, was het omdat ik aan Vlaanderen wou bewijzen dat ik die finaleplek waard was”, blikt Hans Martens terug. “Want tijdens de wedstrijd had ik al wat foutjes gemaakt. Blunders vond ik echt niet kunnen bij de laatste opdrachten. Het was zaak om vooral goed bij mijn oorspronke­lijke idee te blijven. Zo ging ik eerder de mist in met mijn chocoladet­aart, terwijl ik die thuis al jaren maak. Ik kon me echt voor het hoofd slaan.”

Uit eigen beweging had de latere winnaar nooit meegedaan aan

“Het was een collega die met de oproep op de proppen kwam, en pas na lang aandringen van mijn vrouw heb ik me ingeschrev­en. Dat ik in het programma raakte, was voor mij een bevestigin­g. Ik dacht soms dat vrienden en familie het alleen lekker vonden om mij te plezieren.”

“Ik denk dat Valerie, Alexander en ik – de drie finalisten – een vrij hobbelig parcours hebben afgelegd. Het was lang niet altijd perfect. We zijn alledrie wat minder

Off

Vlaanderen. goed aan de wedstrijd begonnen, maar we zijn geleidelij­k gegroeid. Bij de andere kandidaten was het soms andersom. Wellicht zijn sommigen genekt door de fysieke en mentale druk.”

“Wat ik vooral heb geleerd tijdens dit programma is dat lekker niet moeilijk hoeft ze zijn”, zegt Hans, die al jaren avondschoo­l bakken volgt bij Syntra. “Een goed bereide flan of rijsttaart kan ook top zijn. Veel amateur-bakkers denken dat ze een toppatissi­er moeten zijn en gaan dus experiment­en. Met fatale gevolgen. En dan raken ze ontgoochel­d en geven ze er de brui aan.”

Als winnaar mag Hans een boek uitbrengen, dat vandaag al meteen in de boekhandel ligt. “Ik heb daar de afgelopen maanden veel werk aan gehad. Aanvankeli­jk dacht ik dat men wat recepten zou bundelen en dat ik alleen voor een paar foto’s moest opdraven. Maar het bleek echt de bedoeling om het boek van nul op te bouwen. Mijn recepten uit

Bake Vlaanderen

Off

staan erin, maar ze zijn nog verder uitgewerkt.”

“De lezer zal snel merken dat het boek vooral eenvoudige recepten bevat. Niet iedereen moet even goed zijn als hofleveran­cier Herman Van Dender. Bij mijn baksels zijn er soms ook hoekjes af, of blijkt een vulling iets te lopend. Niet erg. Als het maar lekker is.”

Goed nieuws voor wie de smaak na acht zoete woensdagen te pakken heeft: Vier plant in 2018 een tweede seizoen van

Kandidaatb­akkers kunnen zich nu al aanmelden voor het nieuwe seizoen via www.vier.be.

deren.

Bake Off Vlaan

Sioen, Jef Neve en Dirk Brossé geven op 9 november een bijzonder concert in New York. In de Merkin Concert Hall brengen ze dan “Flanders to the USA, een organisati­e voor Vlamingen in de VS, steekt dit evenement in elkaar. Hiermee wil de Vlaamse regering de slachtoffe­rs van WOI herdenken”, duidt Sioen. “We zijn heel blij dat we dit mogen doen”, vult Neve aan. “Dit is een compositie­opdracht uit 2014 van de Vlaamse regering die we al twee keer hebben uitgevoerd, in Brussel en in Dusseldorf.”

“Hiervoor hebben we elk apart twintig minuten muziek geschreven en die vervolgens tot een geheel gesmeed”, zegt Sioen. “We stonden er zelf van versteld hoe dicht de klassieke jazzinvloe­d van Jef, het filmische van Dirk en mijn popliedjes bij elkaar liggen.” Voor

in New York delen de drie het podium met de Vlaamse sopraan Hanne Roos en 27 muzikanten van het Chamber Orchestra of New York. Het concert is in de eerste plaats bedoeld voor diplomaten en andere genodigden. “In 2018 gaan we dit wellicht nog ergens opvoeren”, geeft Sioen mee.

ty

Distortion, a Hymn to Liberty.

Distortion, a Hymn to Liber-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium