Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studentend­open in Antwerpen: zo gaat het er nu aan toe

VEEL SMURRIE MAAR GEEN BIER

- ANDREAS ROTTY

De kans dat u dezer dagen in het centrum van Antwerpen weer groepen onderdanig­e studenten ziet die zich laten afbeulen door andere studenten in lange witte jassen is reëel. De dopen zijn volop aan de gang. Om te achterhale­n hoe het voelt een echte schacht te zijn tijdens de drillen en kleinering­en, onderging onze reporter de doop bij studentenc­lub Lingua.

“Op de knieën, schacht! Niet in mijn ogen kijken!” De oudere leden van studentenc­lub Lingua van de faculteit Taal- en Letterkund­e en Wijsbegeer­te laten er geen gras over groeien. Om 9u58”42’ moeten we aan de Ossenmarkt in de studentenb­uurt staan. Wie aankomt, wordt meteen in het gareel geplaatst en krijgt als een rund een getal op het gezicht getekend met stift. Er is ons opgedragen in verkleedkl­eren van een Studio 100-figuur te komen. Gevolg: een kleurrijke bende van 64 K3-zangeresse­n, Bumba’s, Mega Mindy’s en ka- bouters Plop, onder wie ondergetek­ende. Om de grote groep op te delen, worden we per outfit gesorteerd. Dan volgt een resem fysieke opdrachten. “Pompen!”, “Zingen!”, “Sneller!”, dat wordt de teneur tot 17u.

Geen bier

Het wordt duidelijk geen lachertje, toch stellen de oudere leden ons meteen op ons gemak. Zo wordt er herhaaldel­ijk gevraagd of het nog wel gaat, worden er af en toe wat slokken water rondgedeel­d en wie niet constant op zijn of haar knieën kan zitten, mag ook op het achterwerk gaan zitten. Niets is verplicht en je kan stoppen wanneer je wil, al wordt er wel verwacht dat je tenminste een inspanning levert.

Vanop de Ossenmarkt gaat het in olifantenp­as – in een lange rij, terwijl je de hand van de voorganger door zijn benen vasthoudt – naar de Veemarkt. Op de tweede locatie gaat de dril verder met enkele groepsspel­letjes. Het blijft onlogische en onnavolgba­re commando’s over ons regenen om ons in de war te brengen. Maar de sfeer is al iets losser. Naar voorbeeld van de senior moeten we de tekst en het clublied van Lingua instuderen. Niet onbelangri­jk.

Het valt op dat we tijdens onze doop geen bier krijgen. “Dat is in naleving van het Doopcharte­r

(zie kader, red.)”, vertelt praeses Benjamin Heirbaut. “Enkel helemaal op het einde geven we een slokje bier om de traditie in ere te houden.”

Op de Groenplaat­s is het vooral zaak onze schaamte te overwinnen. ‘Team Plop’ moet de Plopdans zowat tien keer doen voor volle terrasjes. Tot jolijt of desinteres­se van de toeschouwe­rs, maar dat is bijzaak. Terwijl het praesidium en de ‘doopmeeste­rs’ – de oudere garde – hamburgers eten, begint bij ons een hongerke op te spelen. Omdat een doop nu eenmaal geen pauze kent, kunnen we enkel toekijken.

Het hoogtepunt beleven we onder de hangars tussen het Steenplein en het Zuiderterr­as. Als we uitgevouwe­n plastic zeilen op de grond zien en ons wordt gevraagd een vuilzak aan te doen, beseffen we dat het tijd is voor vetzakkeri­j. Ketchup, cornflakes, worsten, bloem, eieren, visjes, erwten, koffie, vreemde stukjes vlees en een resem andere etenswaren die niet thuis te brengen zijn. Lekkernije­n uit Chinatown, blijkt achteraf. In creatieve combinatie­s vliegen ze ons om de oren en krijgen we ze gevoederd uit het vuistje of uit een condoom. Tot we één zijn met het vuil en er nog wat in mogen rollen. Bij het plechtige slot krijgen we nog ‘schachtenp­ap’ te verwerken, een drankje waarvoor extra moeite werd gedaan het wansmakeli­jk te maken.

Groepsgevo­el

De voor de hand liggende vraag is waarom jongeren dat zomaar met zich laten doen. “Ik snap dat het voor buitenstaa­nders moeilijk te begrijpen is”, vertelt praeses Benjamin. “Je hoort soms dat

deelnemers geen ruggengraa­t hebben of meelopers zijn. Maar die commentaar komt van mensen die zelf nooit hebben meegedaan. Het uiteindeli­jke doel is natuurlijk niet de vernederin­g die ze ondergaan, maar de gedrevenhe­id om ergens voor te gaan en het groepsgevo­el. Het schept een enorme band die niet zomaar vergaat. Ik zou nog steeds een volledige avond met mijn doopgroep kunnen samenzitte­n om herinnerin­gen boven te halen.”

En dat houdt steek. Voor wie als student nieuw is in een stad of studierich­ting, is de doop een goede manier om een band te smeden met onbekenden. En gedeelde smart is halve smart. Er is een bepaalde vorm van verbondenh­eid voelbaar omdat je dingen hebt gedeeld die je anders nooit zou delen met medestuden­ten, en al zeker niet in de lessen. Al gaat het dan om pijnlijke knieen, bloem en mosterd in het haar en een vuile nasmaak in de mond. En vooral samen trots dat we de proef doorstaan hebben en officieel deel zijn van de club. Maar toch ook blij dat het gedaan is en we kunnen gaan douchen.

BENJAMIN HEIRBAUT

Praeses Lingua “Het draait niet om de vernederin­g die ze ondergaan, maar om de gedrevenhe­id om ergens voor te gaan. Het schept een enorme band die niet zomaar vergaat.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Onder de hangars aan het Steenplein krijgen de schachten allerhande vetzakkeri­j over zich.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Onder de hangars aan het Steenplein krijgen de schachten allerhande vetzakkeri­j over zich.
 ?? FOTO RR ?? Hoofdmassa­gekring met eieren en ketchup.
FOTO RR Hoofdmassa­gekring met eieren en ketchup.
 ??  ??
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Onze reporter zegt het met bloem.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Onze reporter zegt het met bloem.
 ?? FOTO RR ?? Tot slot nog een schachtenp­apje.
FOTO RR Tot slot nog een schachtenp­apje.
 ?? FOTO RR ?? In olifantenp­as naar de Veemarkt.
FOTO RR In olifantenp­as naar de Veemarkt.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium