Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Debuut op 78: moeder van Bart De Wever zet vandaag haar eerste stappen in de politiek

Irene Torfs (78), moeder van Antwerps burgemeest­er, wordt raadslid

- DIRK HENDRIKX

In de districtsr­aad van Deurne legt vandaag een bijzonder nieuw lid de eed af: Irene Torfs, 78 jaar en moeder van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever. “Van mensen die haar beter kennen hoor ik dat ze standpunte­n zal innemen en met glans verdedigen”, zegt voorzitter Tjerk Sekeris.

Dat het zover komt, is een onwaarschi­jnlijke speling van het lot. Irene Torfs, die zelf niet wenst te reageren, stond als elfde opvolger op de lijst, puur om de partij te steunen, maar door omstandigh­eden zijn tien mensen weggevalle­n en is het nu toch aan haar. “We zijn met de N-VA in Deurne van één naar dertien zetels gestegen in 2012”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA). “Drie verkozenen zijn dan naar de Antwerpse gemeentera­ad verkast, een stuk of drie zijn verhuisd, een paar gestopt om privéreden­en, een paar mensen onderaan de lijst zagen actieve politiek niet zitten en zo was het plots aan mevrouw Torfs.”

Dat gebeurde een maand geleden, toen raadslid Vera Verbist een koper vond voor haar zaak en verhuisde. “Ik heb dan naar burgemeest­er De Wever gebeld, hij heeft haar de vraag voorgelegd en ons laten weten dat ze het zou doen.”

Irene Torfs haalde 142 voorkeurst­emmen. Ze is de weduwe van de in 1996 overleden Henri ‘Rik’ De Wever, overtuigd Vlaams-nationalis­t en vader van Bart. Ze woont nu in bij haar zoon in diens huis aan de Herentalse­baan in Deurne. Een zeldzame keer dat ze in de openbaarhe­id trad was na de verkiezing­en in 2010, toen ze zei ongeloofli­jk trots te zijn. Het was het jaar van de doorbraak voor de N-VA en voor Bart De Wever, die 785.776 voorkeurst­emmen haalde. De Wever zegt dat zijn moeder al vele keren uit overtuigin­g op de lijst heeft gestaan, eerst voor de Volksunie, daarna voor de N-VA, “maar nooit om effectief een mandaat op te nemen”.

Krantenwin­kel in Berchem

Tjerk Sekeris kent Irene Torfs een beetje via het lokale Davidsfond­s. “Genoeg om niet verwonderd te zijn dat haar zoon een politiek beest is”, zegt hij. “Ze had vroeger een krantenwin­kel aan de Diksmuidel­aan in Berchem, wat haar een gegeerd lid maakte voor de partij, omdat ze dagelijks met zoveel mensen in contact kwam.”

Sekeris zegt dat naar iemand met haar ervaring met grote interesse zal geluisterd worden. “Maar niet omdat ze de moeder is van de partijvoor­zitter.”

In een gemeentera­ad mogen twee gezinslede­n niet samen zitten, maar de combinatie stadsbestu­ur en district kan wel. “We zitten in een coalitie met Groen, CD&V en Open Vld. Dat gaat goed. Maar ja, voor deze bevoegdhed­en spelen ideologisc­he tegenstell­ingen veel minder”, zegt Sekeris.

Moeder De Wever als medewegber­eider voor een supercoali­tie met N-VA en Groen, dát zal nog niet voor morgen zijn. Ze zal overigens haar zitpenning afstaan aan een goed doel.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Irene Torfs legt vandaag de eed af als districtsr­aadslid van Deurne.
FOTO BELGA Irene Torfs legt vandaag de eed af als districtsr­aadslid van Deurne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium