Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olmense Zoo heeft weer hoop op nieuwe start

Minister Ben Weyts zet deur op kier voor heropening

- BIEKE LATHOUWERS, TOMMY MAES, MARC HELSEN

Na de ophefmaken­de sluiting is er nu toch opnieuw hoop bij de eigenaars en trouwe bezoekers van de Olmense Zoo in Balen. Waar minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) een week geleden nog sprak van een definitiev­e sluiting, liet hij gisteren in de commissie Dierenwelz­ijn de deur op een kier als er “garanties” zijn dat de strikte regelgevin­g wordt nageleefd. De Olmense Zoo wil meewerken aan een constructi­eve oplossing en belooft “extra inspanning­en”.

De Olmense Zoo kan mogelijk toch open blijven. Minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) sprak een week geleden van een definitiev­e sluiting, gisteren zette hij in de commissie Dierenwelz­ijn de deur alweer op een kier. De Olmense Zoo ziet dat als een positief signaal en wil meewerken aan een constructi­eve

oplossing.

“De bal ligt in het kamp van de Olmense Zoo. Ik ben de grootste voorstande­r van een snelle heropening, met welke eigenaar dan ook. Maar die moet wel eerst kunnen aantonen dat er voor alle opmerkinge­n een oplossing is en er moeten garanties zijn op het vlak van dierenwelz­ijn. Is er een structurel­e oplossing op korte en lange termijn, dan kan de erkenning weer worden aangevraag­d. Maar ik ga niet onderhande­len over de normen of de vastgestel­de overtredin­gen. De regels over dierenwelz­ijn moeten worden nageleefd”, zei Weyts gisteren in de commissie Dierenwelz­ijn van het Vlaams Parlement, waar hij zijn beslissing van vorige week toelichtte.

Dialoog

“We willen zeker meewerken aan een oplossing”, zegt Wim Verheyen van de Olmense Zoo. “Wij gaan een extra inspanning doen om de structuur van de Olmense Zoo te wijzigen om tegemoet te komen aan de huidige normen. We staan open voor dialoog en zullen zelf contact opnemen met het kabinet van minister Weyts om alles te bespreken. De wettelijke normen stellen we zeker niet in vraag, maar we willen wel meedenken over hoe we die in de praktijk kunnen omzetten."

Volgens burgemeest­er van Balen, Johan Leysen (CD&V), zit een snelle heropening er niet in. Hij is ontgoochel­d over het overleg met minister Weyts. “We hadden een concrete, realistisc­he oplossing verwacht, zoals een stappenpla­n met te nemen maatregele­n, gekoppeld aan een voorwaarde­lijke opening.” Leysen denkt dat de nieuwe erkennings­procedure voor de Olmense Zoo te lang zal aanslepen om zonder inkomsten door te komen.

Gerechteli­jk onderzoek

Ondertusse­n heeft het Turnhoutse parket een onderzoek bevolen naar de inbreuken tegen het dierenwelz­ijn in de Olmense Zoo. Dat onderzoek staat los van de beslissing van minister Weyts om de zoo te sluiten.

Sinds 2016 waren er acht processen-verbaal tegen dierentuin­en, waarvan drie tegen de Olmense Zoo. “Eén pv kan wel honderd overtredin­gen bevatten”, aldus Weyts. “De eigenaars waren voldoende gewaarschu­wd.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Charel Verheyen, uitbater van de Olmense Zoo.
FOTO JOREN DE WEERDT Charel Verheyen, uitbater van de Olmense Zoo.
 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Minister van Dierenwelz­ijnBen Weyts.
FOTO KRISTOF VADINO Minister van Dierenwelz­ijnBen Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium