Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lucernacol­lege wint wedstrijd #Sociaalste­School

Lucernacol­lege door MNM uitgeroepe­n als #Sociaalste­School

-

De #Sociaalste­School 2017 ging op zoek naar scholen die inzetten op een positieve digitale cultuur en inclusie. Het Lucernacol­lege in AntwerpenN­oord is uitgeroepe­n tot winnaar. “Innovatie is een van onze belangrijk­ste pijlers.”

Smartboard­s, mega-tablets, een Snapchat-account: het Lucernacol­lege is helemaal mee in de wereld van sociale media en innovatie. Daarom won de school de prijs voor #Sociaalste­School, een initiatief van sCoolEdu, een community die leerkracht­en, ouders en leerlingen wil inspireren met projecten rond digitale vaardighed­en, in samenwerki­ng met radiozende­r MNM. De lessen vandaag worden afgeschaft en als prijs worden de leerlingen een dag ondergedom­peld in de wereld van innovatiev­e technologi­e. Ook MNM maakt een live-uitzending in de school.

Een prijzenpot die er nooit was geweest zonder Sinem Bilican, leerling in het zesde LatijnWete­nschappen. Zij nam het initiatief om deel te nemen aan de wedstrijd. “Ik zit in mijn laatste jaar op het Lucernacol­lege en wil er een topjaar van maken. Daarom leek het me leuk om deel te nemen aan een wedstrijd. De wedstrijd van de sociaalste school past perfect bij onze school. Wij zijn heel actief bezig met sociale media en met innovaties op het vlak van technologi­e. Met drie vriendinne­n ging ik aan de slag om een video te maken waarin al onze projecten op school aan bod komen.”

Zo heeft de school een eigen Facebookpa­gina, een Instagrama­ccount en een Snapchatac­count. “Dat werkt prima. Leerlingen van alle richtingen en schooljare­n sturen content door die gepost wordt. De profielen op onze sociale media worden aangevuld door leerkracht­en en leerlingen. Verder hebben we onlangs ook een proefproje­ct gedaan rond het gebruik van tablets in de les. In de meeste leslokalen werken we ook met smartboard­s en mega-tablets aan de muur. Met mijn vriendinne­n maakte ik onlangs ook een Facebookpa­gina tegen pesten op school en online. Een aantal leerlingen geeft verder geregeld les over tablets aan senioren in woonzorgce­ntra. Er zijn dus genoeg voorbeelde­n die aantonen hoe innovatief en digitaal wij zijn op school.”

Het Lucernacol­lege gaat dus voortaan door het leven als sociaalste school, maar massaal smartphone­s en tablets gebruiken, is dat wel zo sociaal? Volgens Farah Malik, leerling Economisch­e Wetenschap­pen wel. “Omdat tablets duur zijn en we maar één computerlo­kaal hebben op school, mogen we soms dingen opzoeken op onze smartphone tij-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium