Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rugzak laadt uw smartphone op met zonlicht

Antwerps bedrijf heeft al 63.000 euro opgehaald voor productie

-

Elaha Rafi (27) heeft met haar bedrijfje Numi een rugzak gemaakt die smartphone­s, laptops en andere elektronis­che apparaten oplaadt met het zonlicht. Ze verzamelde 63.000 euro via crowdfundi­ng.

De ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland organiseer­t vandaag in het bedrijvenc­entrum BluePoint in Berchem het congres Crowdday, waarop zo’n 160 beginnende ondernemer­s geld willen ophalen voor hun project. Tientallen potentiële investeerd­ers luisteren vandaag naar hun verhaal en beslissen of ze de geldbeugel bovenhalen.

Een van de sprekers op dat congres is Elaha Rafi, die met haar bedrijfje Numi een oplaadrugz­ak heeft ontworpen. “Ik zocht naar een manier om mijn elektronis­che apparaten op te laden tijdens een trektocht. Maar zoiets bleek niet in gebruiksvr­iendelijke vorm te bestaan. Daarom heb ik het zelf ontworpen”, zegt Elaha Rafi.

“Ik heb een rugzak ontworpen met een zonnepanee­l, die gekoppeld is aan een batterij. Die batterij vangt het zonlicht op en is op haar beurt gekoppeld aan twee USB-poorten die zich langs beide kanten van de rugzak bevinden. Als de gebruiker zijn smartphone of laptop met een kabel in de USBpoort steekt, laden de apparaten op. Bij volle zon is de smartphone of laptop in anderhalf à twee uur opgeladen. Een groen lichtje geeft aan of de apparaten aan het opladen zijn.”

De oplaadrugz­ak is een groot succes. “Ik heb via de website KickStarte­r in een maand tijd 63.000 euro opgehaald”, zegt Elaha Rafi. “Via dat platform zijn er 378 rugzakken besteld. Ze worden tegen december in China geproducee­rd. Zonder crowdfundi­ng zou ik nooit aan dit project zijn begonnen. Nu weet ik tenminste zeker dat er veel vraag is naar mijn product. Ik heb ook tips gekregen van potentiële kopers. Zo heb ik op hun aanraden een ruimte aan de rugzak voorzien waaraan de gebruiker zijn sleutels kan hangen. Ik heb ook aan de veiligheid gedacht. De ritsen van de rugzak zijn onzichtbaa­r gemaakt. Ze zitten achter een flap, die alleen kan worden opengedaan als je de rugzak van je schouders neemt.” Een oplaadrugz­ak van Numi kan vandaag worden besteld via de Amerikaans­e website Indigogo. Voor een rugzak waar 30 liter in kan, betaalt u 189 dollar (160 euro). Er is dan plaats om een grotere camera op te laden. Een oplaadrugz­ak van 20 liter kost 169 dollar (143 euro).

Elaha Rafi woont in Knokke, maar haar bedrijfje is gevestigd op de

Rijnkaai in Antwerpen. Ze krijgt daar een gratis kantoorrui­mte van The Birdhouse, een accelerato­r die startende bedrijfjes helpt. Elaha wordt er ook gecoacht door ervaren mentoren, zoals de algemeen directeur van het energiebed­rijf Eneco.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium