Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baas NMBS kraakt NMBS

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

Het wordt bijna een realitysho­w, het beheren van de spoorwegen in ons land. De opdracht: 227 miljoen reizigers via 552 stations op een stipte, comfortabe­le en veilige manier naar hun bestemming brengen zonder dat het de belastingb­etaler fortuinen kost. Die voorwaarde is belangrijk. De NMBS torst een schuldenbe­rg van 2,98 miljard euro en draaide vorig jaar nog met 250 miljoen euro netto verlies op een omzet van 2,2 miljard euro.

Al een hele reeks managers hebben hun tanden stuk gebeten op deze uitdaging. Telkens opnieuw wordt hoop gecreëerd, worden plannen ontvouwd, worden dure eden gezworen en telkens opnieuw mislukt het. De enige zekerheden zijn dat de schuldenbe­rg hoog blijft, dat politieke benoeminge­n erbij horen als slagbomen bij een overweg en dat er op tijd en stond gestaakt wordt.

Sinds zeven maanden is het de beurt aan Sophie Dutordoir, voormalig topvrouw bij Electrabel. Gisteren stelde ze haar visie voor in het parlement. En ja hoor, de vaste pijnpunten passeerden weer de revue, al had ze toch nog enkele verrassend­e accenten: er heerst een bijna militaire eenrichtin­gshiërarch­ie, interne communicat­ie is onbestaand­e, van de 19.000 personeels­leden hebben er slechts 8.000 een e-mailadres, personeels­leden hebben sinds decennia geen baas meer van dichtbij gezien, machiniste­n spreken amper met treinbegel­eiders, stationsch­efs of loketbedie­nden, er zijn erg veel afwezighed­en door arbeidsong­evallen (“ik ben van mijn stoel gevallen toen ik de cijfers zag”), er gebeurt nog veel met potlood en papier, er wordt gewerkt met honderd verschille­nde externe partijen (“geen enkel bedrijf dat zichzelf respecteer­t werkt zo”) en het directieco­mité heeft voorwaar nog eens de koppen bij mekaar gestoken (“… de eerste keer in jaren dat we samen steak met friet gegeten hebben. Daarvoor was er een cultuur waarbij iedereen elkaar gerust liet”).

Je zou er nog maar eens hoopvol van worden, van een nieuwe baas die de toestand in het eigen bedrijf zo op de korrel durft te nemen en die het werk van illustere voorganger­s zo ongenadig evalueert.

Alleen was Jo Cornu, de laatste die het heeft mogen proberen, destijds óók begonnen met een messcherpe analyse. Na drie jaar heeft hij het opgegeven.

‘Si on me laisse faire’ (als men mij laat doen), riep procureur Michel Bourlet ooit uit. Zullen de regerende partijen de nieuwe CEO van de NMBS voluit steunen? Zullen de politiek benoemde krokodille­n in de raad van bestuur – denk aan Jean-Claude Fontinoy, vertrouwel­ing van vicepremie­r Didier Reynders (MR), en Marc Descheemae­cker, door de N-VA afgevaardi­gd (en ook voorzitter van De Lijn) – bereid zijn om het roer mee om te gooien? Zullen de vakbonden zich soepeler opstellen? Hoe naïef klinkt dat eigenlijk?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium