Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Greg Van Staey is beste jonge schilder

Master Salon Awards viert internatio­naal kunsttalen­t

-

Greg Van Staey (23) van de Antwerpse Academie mag zich de beste jonge schilder noemen. Hij won gisteren de Master Salon Award 2017, waarvoor Europese kunstschol­en hun grootste talenten instuurden.

Greg Van Staey verleidde de internatio­nale jury met zijn schilderij een uitvergrot­e studie van een insect. De laureaat krijgt 5.000 euro en de mogelijkhe­id om zijn doek te verkopen voor 3.000 euro. Bovendien nodigde de academie van Sint-Petersburg hem uit voor een solotentoo­nstelling in 2018.

Ook vorig jaar won een Belg. Toen viel de Gentse Jolijn Baeckeland­t in de prijzen. Ze verhuisde intussen naar Antwerpen en bouwde er een carrière op.

De Master Salon Awards genieten groeiende belangstel­ling van de Europese academies. Dit jaar namen 39 kandidaten uit elf academies

Caught in the dark, deel. Rome, Madrid, Kopenhagen en Berlijn traden toe.

Het succes heeft ook een keerzijde. KoMASK, de Antwerpse vzw die de wedstrijd organiseer­t, moet op zoek naar een grotere ruimte, want de Lange Zaal van de Antwerpse Academie wordt te klein om alle inzendinge­n goed tot hun recht te laten komen.

“Door de beperkte exporuimte moesten we het aantal schilderij­en per kandidaat beperken tot twee. Als we een representa­tief beeld willen brengen van onze jonge talenten, moeten we verhuizen”, vreest Bart d’ Eyckermans, voorzitter van KoMASK. “Maar het zal heel wat kosten om dat te realiseren.”

KoMASK hoopt alleszins dat de wedstrijd, die al vier jaar in Antwerpen plaatsvind­t, in de Scheldesta­d kan blijven. Onder andere Beijing in China en het Russische Sint-Petersburg toonden al interesse om de Master Salon Awards onderdak te bieden.

De inzendinge­n van 2017: tot 31 oktober in De Lange Zaal van de Antwerpse Academie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium