Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turnhoutse­baan: “Een waar obstakelpa­rcours”

-

Met ruim negentig inzendinge­n is de Turnhoutse­baan in Borgerhout volgens de lezer de gevaarlijk­ste plek om te fietsen in Antwerpen. Er werden al meerdere fietsers doodgerede­n, en de verkeerson­veiligheid door de mix van autoverkee­r, openbaar vervoer en fietsers is al jaren een punt van discussie. Dat blijkt ook uit de inzendinge­n over de Turnhoutse­baan. “Er is geen fietspad en iedereen sjeest kriskras over de baan”, zegt iemand. “Langs geparkeerd­e auto’s rijden is een nachtmerri­e. Mensen zwaaien zonder te kijken het portier open. Met zeer pijnlijke gevolgen.” Ook de vele dubbel geparkeerd­e auto’s zijn een doorn in het oog. “Fietsers moeten noodgedwon­gen op de middenberm, waar de trams en bussen rijden. Levensgeva­arlijk”, klinkt het. Een grondige aanpak van de straat zal nog lang op zich laten wachten. “Tot 2024 zal er weinig veranderen”, zei schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) al in uw krant. Om ruimte te maken voor fietspaden, zou het tramverkee­r onder de grond moeten en daarvoor moeten premetrost­ations in gebruik genomen worden. Daar is geen geld voor. De straat zou op termijn worden overgeheve­ld van het Agentschap Wegen en Verkeer (het Vlaams Gewest dus) naar de stad. Maar daarvoor zouden de eerste stappen pas worden gezet aan het eind van de volgende legislatuu­r, eind 2024 dus. Koen Kennis zette in 2014 kwaad bloed door te zeggen dat fietsers niet thuishoren op de Turnhoutse­baan, die volgens hem de functie van invalsweg moet blijven vervullen. Hij stelde dat fietsers beter de parallelwe­gen nemen. Dat plan zal ook worden uitgevoerd. In straten als de Kattenberg en de Helmstraat, die min of meer evenwijdig met de Turnhoutse­baan lopen, wordt een “rode loper” van fietsstrat­en gepland. Dat leidde tot een fikse botsing tussen het district, dat bevoegd is voor zijn straten, en de stad. Na een klacht van het district bij gouverneur Cathy Berx, oordeelde die laatste dat de stad de “rode loper” wel degelijk mag opleggen aan het district, omdat er een groot stedelijk belang is. Hoe ver het staat met die discussie, wilde het kabinet van Koen Kennis (NVA) gisteren niet kwijt. “Er is nog overleg over. We voeren dit debat aan tafel en niet in de media”, klonk het.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een vaak voorkomend probleem op de Turnhoutse­baan: een fietser moet halsbreken­de toeren uithalen op de middenberm door een dubbel geparkeerd­e auto.
FOTO VICTORIANO MORENO Een vaak voorkomend probleem op de Turnhoutse­baan: een fietser moet halsbreken­de toeren uithalen op de middenberm door een dubbel geparkeerd­e auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium