Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vooral in Antwerpen redt kreukelpaa­l levens

38 van 308 Vlaamse gemeenten kiezen bewust voor veilige palen

-

Safety Product in Olen, de enige producent van gecertific­eerde kreukelpal­en in ons land, zette vrijdag de 38 gemeenten in de bloemen die botsveilig­e palen hebben gezet. Die staan vooral in de provincie Antwerpen. Ook het Vlaams gewest zet meer en meer kreukelpal­en.

“Mensen die levens redden, krijgen een medaille en komen in de krant. Jullie redden ook levens. Vandaar dat we jullie vandaag een trofee geven”, sprak Mieke Maes de vertegenwo­ordigers van de 38 Vlaamse gemeenten (waarvan 23 uit de provincie Antwerpen) die al investeerd­en in kreukelpal­en toe. Ze kregen allemaal een minikreuke­lpaaltje cadeau om in het gemeentehu­is te zetten. Een kreukelpaa­l is negenhoeki­g en te herkennen aan de klinknagel­s. Die schieten bij een botsing los, zodat de impact van de klap veel kleiner is. Essen was de pionier in Vlaanderen om kreukelpal­en te plaatsen. Ook Zandhoven en Olen heeft er al enkele staan. En ze ‘werken’, want op de Oelegembaa­n in Zandhoven werd al een kreukelpaa­l omvergered­en waarbij de chauffeur nadien gewoon de biezen pakte en nog helder genoeg van geest was om zelfs zijn nummerplaa­t mee te grabbelen. “We hebben er al meerdere moeten vervangen”, vertelt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven. “Maar beter dat, dan dat er doden vallen.”

“Zo weinig: schande”

Voormalig burgemeest­er en huidig schepen in Essen, Frans Schrauwen (CD&V), vond het gisteren eigenlijk een schande dat er slechts 38 gemeentebe­sturen van de in totaal 308 Vlaamse gemeenten waren. “Ik had verwacht dat hier een tent moest worden bijgezet. Ik begrijp die weerstand niet. Bij sommigen leeft nog altijd de gedachte: geen enkele paal springt voor een auto. Een bestuurder die tegen een paal rijdt, heeft het zelf gezocht.” Danny Smagghe van Touring liet in een videoboods­chap verstaan dat hij een groot voorstande­r is. Koen Van Wonterghem, voorzitter van Ouders van Verongeluk­te Kinderen (OVK), kwam zelf de nieuwe productieh­al en de crashtestb­aan van Safety Product bekijken. “Bij een op de drie dodelijke ongevallen is de oorzaak de aanraking met een obstakel. Je kunt moeilijk alle bomen omhakken, maar dit kan wél. 83 gemeenten onderteken­den al het SAVEcharte­r van OVK. Daarom verbaast het me dat maar 38 gemeenten kreukelpal­en zetten.”

Prijskaart­je

Sinds september is de productie vanuit Lokeren overgeheve­ld naar de site op Hoogbruul in Olen. “Nu zijn we een volledig Kempens product”, vertelt Carolien Willems. Of de hogere kostprijs een verklaring kan zijn voor de weerstand? “Nee, want die is verwaarloo­sbaar. Reken maar eens uit wat het kost aan een gemeente om zo veel keer de brandweer te moeten laten uitrukken om een geknelde te bevrijden. Wij vermoeden dat het vooral het vasthouden aan het bekende is. Gelukkig maakt het Agentschap Wegen en Verkeer, onze belangrijk­ste klant, op de gevaarlijk­ste punten langs gewestwege­n nu consequent de keuze voor een kreukelpaa­l. En ook Eandis begint mee in het verhaal te stappen, zoals in Mechelen. Het moet een olievlek worden die uitbreidt.” Het is niet nodig om overal kreukelpal­en te zetten. “In doodlopend­e straatjes of op een pleintje waar niet hard gereden wordt, heeft het geen zin. Wij zien dat gemeenten heel bewust bezig zijn met het categorise­ren van hun wegen en kreukelpal­en zetten op de zwarte punten.” Safety Product verkocht kreukelpal­en in Uruguay en kreeg net een prijsaanvr­aag voor 1.500 palen uit Qatar. KRISTIN MATTHYSSEN

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Carolien Willems van Safety Product met Koen Van Wonterghem van de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen bij een platgewals­te kreukelpaa­l.
FOTO BERT DE DEKEN Carolien Willems van Safety Product met Koen Van Wonterghem van de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen bij een platgewals­te kreukelpaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium