Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In januari naar de stembus

Regering-Rajoy past artikel 155 toe en pusht nieuwe verkiezing­en in Catalonië

-

M adrid is van plan om in januari nieuwe regionale verkiezing­en te organisere­n in Catalonië. De demarche, waarbij de regerende conservati­even de steun krijgen van de socialiste­n, past binnen artikel 155. Dat is de politieke bom die de Spaanse regering dropte, waarmee ze de opstandige regio kan strippen van haar autonomie.

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy maakt vandaag, zaterdag, na samenkomst van zijn kabinet, bekend welk pakket maatregele­n hij neemt om de auzingen tonomie van Catalonië op te schorten. Hij zou de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in de cel kunnen steken, maar dan schreeuwen ze in de opstandige regio weer brand over de Madrileens­e repressie. Dus zal hij er “gewoon” regionale verkiezing­en houden. Dat zei gisteren althans Carmen Calvo van de PSOE, de grootste oppositiep­artij. Die is het vaker niet dan wel eens met de conservati­eve Partido Popular (PP) van Rajoy, maar als het over de Spaanse eenheid gaat, maakt ze vlot een uitzonderi­ng.

Regionale regering ontbinden

Rajoy liet gisteren vanuit Brussel, waar hij voor de EU-top is, weten dat de maatregele­n die hij zou nemen de steun zouden hebben van de PSOE en van het centristis­che Ciudadanos. “Het doel is om terug te keren naar een toepassing van de rechtsstaa­t. We mogen niet toelaten dat in een deel van het land de wet niet wordt toegepast”, zei de Spaanse premier. De maatregele­n zouden inhouden dat de regionale regering van Puigdemont wordt ontbonden in aanloop naar de verkiezing­en, die zouden plaatsvind­en einde januari. En mogelijk ook dat de Catalaanse politiemac­ht, de Mossos d’Esquadra, onder directe controle komt van de centrale overheid. De Spaanse Senaat moet nog de maatregele­n goedkeuren, maar dat lijkt veeleer een formalitei­t.

Artikel 155

Ziedaar dus de gevolgen van het formeel inroepen van grondwetsa­rtikel 155, wat op de bijzondere ministerra­ad zal gebeuren en dat Madrid het recht geeft om de autonomie van een regio af te nemen als die regio de Spaanse (grond)wet weigert na te leven of het algemene Spaanse belang schaadt. Niet dat die regeling de Catalaanse crisis in een-twee-drie zou oplossen. Integendee­l.

De ultralinks­e en separatist­ische partij CUP liet al horen dat het door Madrid uitgeroepe­n verkie- zou boycotten en van andere organisati­es die pro afscheidin­g zijn, kan hetzelfde worden verwacht. En Carles Puigdemont beloofde eerder dat hij in het Catalaanse Parlement een formele stemming over onaf hankelijkh­eid zou organisere­n wanneer artikel 155 effectief werd ingeroepen. Dat de crisis Catalonië geen deugd doet, blijkt ook uit de nieuwste cijfers van toerisme naar de Noord-Spaanse regio. Dat is in de weken na het onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 1 oktober met 15% teruggeval­len tegenover dezelfde periode vorig jaar. JESSE VAN REGENMORTE­L

 ?? FOTO AFP ?? De Catalanen protestere­n door geld af te halen bij de banken die hun hoofdzetel weghaalden uit Catalonië. Precies 155 euro trekken ze uit de muur, als verwijzing naar artikel 155.
FOTO AFP De Catalanen protestere­n door geld af te halen bij de banken die hun hoofdzetel weghaalden uit Catalonië. Precies 155 euro trekken ze uit de muur, als verwijzing naar artikel 155.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium