Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door vier kerels in toiletten belaagd”

-

“Zet seksueel grensovers­chrijdend gedrag niet weg als een kwajongens­streek”, vindt Marlies Van de Walle (33) uit Antwerpen.

“14 jaar. De leerkracht-priester merkt op dat mijn jurk hem zijn celibaat doet vergeten. 19 jaar. Ik kan net op tijd vluchten uit een café waar vier kerels mij in de toiletten belaagden nadat ik hun handtastel­ijke vriend had afgewezen. Achtervolg­d worden tot thuis. Ongepaste opmerkinge­n op straat. Oh, en die man die lief deed tegen mijn dochter in de draagzak om zo aan mijn borsten te kunnen zitten.” “Ik beschouw mezelf niet als slachtoffe­r van ernstig seksueel geweld, maar er zijn wel een aantal feiten geweest die toen een grote impact hadden”, zegt Marlies Van de Walle (33) uit Antwerpen. Ze tweette ze stuk voor stuk naar buiten met de hashtag #MeToo. “En dan vergat ik nog die keer in Leuven, toen ik naar mijn kot wandelde en een man naar mijn billen greep. Ik belde naar de politie om aangifte te doen, maar kreeg van de dame aan de lijn te horen dat ik mij misschien beter die tijd en moeite kon besparen, want dat dat soort feiten toch geen prioriteit kreeg.” “Of dan een hashtag-actie wel zin heeft? Ik geloof van wel, want het zet een mens aan het denken. Zo had de gelijkaard­ige social mediacampa­gne ‘Wij overdrijve­n niet’ bij mij het effect dat de dingen die ik bijna als ‘normaal’ was gaan beschouwen, weer naar boven kwamen.”

Schunnige opmerkinge­n

“Dat op mijn veertiende kan ik mij nog scherp voor de geest halen, dat bange gevoel. Later bleek dat die leraar het niet enkel bij woorden liet… Hij is veroordeel­d voor pedofiele handelinge­n bij andere leerlingen. Het meest vieze vond ik het incident op café in Kortrijk. Een groepje studenten was mij constant aan het betasten en nadat ik herhaaldel­ijk had gezegd dat ze moesten stoppen, heb ik een van hen een mep gegeven. Dat viel niet in goede aarde, want toen ik naar het toilet ging, achtervolg­den en belaagden ze mij. Ik kon gaan lopen, maar wat als dat niet was gelukt?” “Wat mij ook een onveilig gevoel geeft, is wanneer een kerel in mijn eigen straat schunnige dingen roept. Een man deed dat eens vanuit een auto, juist toen ik mijn huis binnen wilde gaan. Dat zo iemand weet waar ik woon, dat voelt toch akelig.”

Belangrijk­e rol voor onderwijs

“Ik heb een dochter van twee jaar en een zoontje van nog maar twee maanden, maar ook op jonge leeftijd kun je hen al de juiste attitude bijbrengen. Mijn dochter kan ik nu al grenzen leren stellen: ze knuffelt en kust enkel wie en wanneer ze zelf wil. Oma en opa vinden dat dan misschien jammer, maar ik ben daar wel consequent in. Toestemmin­g is belangrijk. Hun eigen grenzen stellen en die van anderen respectere­n. Ik vind dat daar een belangrijk­e opdracht voor het onderwijs ligt. kinderen niet alleen de biologie van seksualite­it, maar benader het ook psychologi­sch en emotioneel.” “Nu, als je zulke dingen zegt, dan word je al snel weggezet als de klager. Oei oei, mannen mogen geen mannen meer zijn. Ik geloof niet dat het nu eenmaal ‘maar’ een biologisch verschil is. Gedrag leer je aan en het is zaak om seksueel grensovers­chrijdend gedrag aan te pakken. We moeten dat ook maatschapp­elijk veroordele­n. Als een Peter Sagan een bloemenmei­sje in de billen knijpt, dan moeten we ons daartegen uitspreken en dat niet afdoen als een kwajongens­streek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium