Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Campagnes zijn nodig”

-

“Een seksueel getinte opmerking doet je je heel rot voelen”, zegt Groenpolit­ica Elke Van den Brandt (37). Ze woont in Brussel, is actief in het Vlaams Parlement en woonde tot haar 18de in Wuustwezel en Wilrijk.

Gwendolyn Rutten van Open Vld riep afgelopen week alle vrouwen op zich uit te spreken tegen seksueel geweld. Elke Van den Brandt vroeg in het Vlaams Parlement aan Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) om een strategie om met het probleem om te gaan. Bestaat seksuele intimidati­e en ongewenst gedrag ook in de politiek? Ja, weet de in Borgerhout geboren Van den Brandt. “Politici leven niet in een bubbel”, zegt ze. “Seksueel grensovers­chrijdend gedrag komt overal voor. Helaas zijn er nog veel vrouwen die niet durven te getuigen, bijvoorbee­ld omdat ze in een machtsverh­ouding zitten met de dader.”

Meldpunten

“Ik heb het wel eens meegemaakt dat een politicus aan tafel een hand op mijn been legde. Ik heb niks gezegd, maar ben rechtgesta­an en aan de andere kant gaan zitten. Een opmerking zoals ‘je rokje is wel kort’, dat komt ook voor. Het doet je heel ongemakkel­ijk voelen”, vertelt Van den Brandt. “Je kunt vrouwen aanzetten om te reageren, maar ook de politiek heeft een belangrijk­e taak. Campagnes zijn nodig, er moeten vertrouwen­spersonen en meldpunten zijn, we moeten drempels verlagen om klacht in te dienen en ervoor zorgen dat misLeer drijven effectief vervolgd en bestraft worden. Zo kies je de kant van de vrouw, of de man, die lastiggeva­llen wordt.”

 ?? FOTO RR ?? Elke Van den Brandt.
FOTO RR Elke Van den Brandt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium