Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen profiteert van vrije handel

Europese toegangspo­ort voor Canada, dankzij het CETAverdra­g

- CHRISTOF WILLOCX

MIEKE PYNNAERT Flanders Investment & Trade “Tot voor kort moesten Canadese bedrijven invoertaks­en betalen om producten in Antwerpen op te slaan. Met CETA hoeft dat nu niet meer.”

D e stad Antwerpen trekt zondag voor een week op economisch­e missie naar Canada. Door het vrijhandel­sverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada zal de handel tussen Vlaanderen en Canada wellicht sterk toenemen. Daar kan vooral onze stad van profiteren, want heel wat Canadese bedrijven zien Antwerpen als hun toegangspo­ort naar Europa. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), schepen van Economie en Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V), schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) en schepen van Jeugd en Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) trekken nu zondag met een heleboel ondernemer­s voor een week naar de Canadese steden Toronto en Montreal. Een van de hoofddoele­n van de missie is het aantrekken van nieuwe investerin­gen voor de stad. “Antwerpen heeft heel nauwe banden met de haven van Montreal en met de diamantind­ustrie in Canada”, zegt Caroline Bastiaens. “We vertrekken vanuit die goede relaties om nog meer samen te werken, bijvoorbee­ld door Canadese bedrijven die zich bezighoude­n met circulaire economie te overtuigen om naar het nieuwe Antwerpse bedrijvent­errein BlueGate te komen.”

“We willen ook iets leren van de slimme stad die het bedrijf Google in het Canadese Toronto wil bouwen. Daar zullen bijvoorbee­ld robots rondvliege­n om pakketjes te leveren. De stad gaat dus nog verder dan wat wij met slimme technologi­e in Sint-Andries willen doen. Het is ook interessan­t om na te gaan hoe Google de privacy van de gegevens van consumente­n respecteer­t bij de uitbouw van een slim technologi­sch netwerk.”

Officieel heeft het tijdstip van de economisch­e missie niets met het vorige maand in werking getreden vrijhandel­sakkoord CETA te maken. Maar CETA komt de stad Antwerpen natuurlijk goed uit. Dankzij dat verdrag zullen Antwerpse bedrijven die producten naar Canada exporteren voortaan geen of een fors lagere invoertaks betalen. Antwerpse producten worden dus goedkoper voor Canadezen en omgekeerd. Het akkoord treedt wel maar voorlopig in werking omdat de nationale parlemente­n in Europa het verdrag nog officieel moeten bekrachtig­en. Maar intussen zijn de lagere tarieven dus wel van tel. Antwerpse chemiebedr­ijven moesten voorheen bijvoorbee­ld een taks betalen die tot 6,5% kon oplopen als ze goederen naar Canada exporteerd­en. Dat is nu nul.

“Enkele Canadese bedrijven uit de chemie-, bouw- en speelgoeds­ector willen CETA gebruiken om meer producten te verkopen in Europa, en dan vooral vanuit Antwerpen”, zegt Mieke Pynnaert, economisch vertegenwo­ordigster in Montreal van Flanders Investment & Trade (FIT), een agentschap dat Vlaamse bedrijven helpt om internatio­naal door te breken, bijvoorbee­ld in Canada.

“Sinds 2015 slaan verschille­nde Canadese bedrijven hun goederen op in magazijnen van Antwerpse bedrijven. Als pakweg een Duitse, Franse of Italiaanse klant die goederen wil kopen, worden ze rechtstree­ks vanuit Antwerpen geleverd. Dat is veel sneller en goedkoper dan wanneer de producten na de bestelling nog vanuit Canada moeten overkomen.” “Tot voor kort moesten de Canadese bedrijven nog invoertaks­en betalen om de producten hier op te slaan. Ze namen die kosten op zich, zodat ze een groter klantenbes­tand konden uitbouwen. Nu CETA in voorlopige werking getreden is, vallen de invoertaks­en weg en verhoogt de winstmarge. Sommige Ca- nadese ondernemin­gen bereiden zich voor om in Antwerpen een vennootsch­ap op te richten. Of er in een latere fase zelfs hun Europees hoofdkanto­or te vestigen. Dat kan op termijn leiden tot extra jobs in de Antwerpse haven.”

Emotionele band

Waar komt die Canadese liefde voor onze stad vandaan? “Dat heeft onder meer te maken met de uitstekend­e relatie tussen de haven van Montreal en die van Antwerpen”, zegt Pynnaert. “Bijna een op de vier containers in de haven van Montreal komt uit of gaat naar Antwerpen. Wij exporteren dan weer veel farmaceuti­sche en chemische producten. Wat betreft import vanuit Canada steekt de diamantind­ustrie er met kop en schouders bovenuit.”

“Onderschat ook het culturele aspect niet”, gaat Pynnaert verder. “In de provincie Quebec, waar Montreal de belangrijk­ste commerciël­e stad is, wonen veel inwijkelin­gen uit Franstalig­e Europese gebieden. Als een Québécois Europa bezoekt, zal hij bijna altijd België aandoen, bijvoorbee­ld om de graven van de gesneuveld­en uit de Eerste Wereldoor-

log te bezoeken. En dan is er nog het taalaspect. Een Québécois erkent, zoals een Vlaming, de meerwaarde van een meertalige samenlevin­g.”

Umicore

Umicore is een van de Antwerpse bedrijven die profiteert van het CETA-akkoord. “Niet alleen om handel te drijven met andere bedrijven, ook voor de handel tussen onze vestiging in Hoboken en die in de Canadese stad Burlington”, zegt Egbert Lox, communicat­ieverantwo­ordelijke bij Umicore. “In Hoboken recycleren we onder meer edelmetale­n uit allerlei materialen. Die edelmetale­n zijn een grondstof voor de autokataly­satoren die we in Burlington maken. Met die katalysato­ren zorgen we ervoor dat uitlaatgas­sen van auto’s niet in de omgeving terechtkom­en. We doen dat onder meer voor grote automerken zoals Volkswagen en General Motors. Dankzij CETA dalen onze kosten en hebben we minder administra­tieve rompslomp.”

In de fabriek in Burlington werken 140 mensen. “De productie is er voor een groot stuk geautomati­seerd”, zegt Egbert Lox. “Burlington was de tweede buitenland­se vestiging ooit die Umicore opende, na Kentucky in de Verenigde Staten. De fabriek in Kentucky bestaat intussen niet meer. We hebben nu vijftien vestiginge­n buiten Europa.”

Diamant

Voor de diamantsec­tor heeft het CETA-akkoord weinig belang. De invoertaks­en op diamant waren voor de inwerkingt­reding van CETA al nul. “Maar Canada is wel belangrijk”, zegt Karen Rentmeeste­rs, communicat­ieverantwo­ordelijke voor de belangenor­ganisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC). “Canada is op korte tijd uitgegroei­d tot de derde grootste diamantpro­ducent ter wereld. Al- leen Rusland en Botswana produceren voor meer waarde. De snelle opmars komt er omdat Canada zijn mijnen pas laat is gaan ontwikkele­n. In andere landen zijn veel mijnen bijna pensioenge­rechtigd. In Cana- da zijn die nog jong.” 44% van de diamanten die in Ca- nada uit de grond worden gehaald, gaan naar België. “Dat komt omdat de meeste kopers van ruwe diaman- ten in Antwerpen zitten. Onze industrie is ook gekend voor zijn transparan­tie. Experts van de fede- rale overheid en de douane contro- leren hier of de waarde van een dia- mant, zoals het aantal karaat, over- eenkomt met wat er op het officiële papier staat. Ze gaan ook de her- komst na. Er is geen enkele stad ter wereld die de controle op diamanten zo nauwkeurig uitvoert. Dat schept vertrouwen.”

Nieuwe mijn

De Antwerpse diamantsec­tor werkte zelfs mee aan de opstart van een nieuwe diamantmij­n van het bedrijf Stornoway in de provincie Quebec. “Renard is sinds januari open en is de enige diamantmij­n van Quebec”, zegt Karen Rentmeeste­rs. “Ze zal goed zijn voor ongeveer 2% van de wereldwijd­e diamantpro­ductie. Er werken vijfhonder­d mensen en alle diamanten die worden bovengehaa­ld, worden getranspor­teerd naar Antwerpen.” “We hebben de opening van Renard mee voorbereid door bijvoorbee­ld kwaliteits­controles te doen op de diamanten.” De mijn zou een levensduur hebben van veertien jaar. “Het is duidelijk dat Canada in de toekomst een steeds grotere partner zal worden voor de Antwerpse diamantsec­tor”, besluit Rentmeeste­rs.

 ??  ??
 ??  ?? Mieke Pynnaert. FOTO RR
Mieke Pynnaert. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium