Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe referenda ravages aanrichten in onze wereld

Catalonië, Brexit, Europa, Oosterweel en de macht van het volk

-

Z

oek de rode draad in dit lijstje: Spanje kraakt in zijn voegen, GrootBritt­annië staat tegen de muur door de Brexit, De Europese Unie is een lamme, aan besluitelo­osheid leidende reus en in Antwerpen moet na twintig jaar palaveren nog altijd begonnen worden aan de Oosterweel­verbindig. Hebt u hem? Precies: elke keer lag een referendum aan de basis van de ellende. En voor u tegensputt­ert: ja, je kunt ook de vraag stellen wie er in dit lijstje niet bijhoort. En ‘Antwerpen’ antwoorden, omdat het referendum hier ook positieve gevolgen had.

Volksraadp­legingen hebben iets sympathiek­s. Wat is er beter dan rechtstree­ks de burger zelf te laten beslissen? Democratie in zijn zuiverste, meest directe vorm. Geen compromiss­en, geen politiek gezwam. In de praktijk zijn er nogal wat valkuilen. Complexe problemen worden gereduceer­d tot simpele ja-neevragen. Tegenstand­ers zijn altijd meer gemotiveer­d om te gaan stemmen. Partijen, bewegingen of media kunnen de stemming doen kantelen met soms dubieuze campagnes. Bij de burgers zelf kunnen emoties de bovenhand halen. Dat leidt tot besluiten die op het moment zelf veel voldoening schenken. Wie steekt er niet eens graag een forse middenving­er op naar het establishm­ent? Maar na het drinkgelag volgt de kater.

In één dag

Referenda kunnen in één dag be- sluitvormi­ng wegvagen waar maanden en jaren aan gewerkt is. Zoals de Europese grondwet die mede door Jean-Luc Dehaene was ontworpen zo’n vijftien jaar geleden en die voor een slagvaardi­ger Europa moest zorgen. Zo zou besluitvor­ming bij meerderhei­d mogelijk worden, in plaats van dat alle lidstaten het altijd eens moeten zijn. Helaas, de referenda in Frankrijk en Nederland in 2005 maakten snel een einde aan die droom en Europa bleef amechtig voortsukke­len. Pas vandaag zijn de geesten opnieuw aan het rijpen voor hervorming­en in deze geest.

Uitzichtlo­os

Referenda kunnen ook tot uitzichtlo­ze politieke conflicten leiden. Zoals in Spanje. Het referendum in Catalonië heeft daar ook niet kunnen aantonen wat een meerderhei­d van de Catalanen wil, daarvoor was de opkomst te laag. Zeker, dat is voor een goed deel te wijten aan de Spaanse regering, die er alles aan heeft gedaan om de volksraadp­leging te saboteren en die er ook in slaagt systematis­ch de gemoederen verder op te hitsen. Maar het feit blijft dat de raadplegin­g op zich niet de duidelijkh­eid heeft verschaft die in een zo belangrijk­e kwestie wenselijk is. Kort na het referendum kwamen honderddui­zenden mensen op straat in Barcelona om te betogen tégen een afscheidin­g. Zo zijn er dus eigenlijk drie partijen die tegenover elkaar staan: de Spaanse regering – met steun van de meeste Spanjaarde­n, zo lijkt het toch – de Catalaanse separatist­en en de Catalanen die liever bij Spanje blijven.

Driest

Referenda kunnen drieste besluiten forceren die tot veel meer problemen leiden dan dat ze er oplossen. Zoals bij de Brexit. Waarin de Britten een ideale handelssit­uatie met de reusachtig­e Europese markt hebben gedumpt uit afkeer voor migratie en wat vage, door de rechtse kranten en opportunis­tische politici opgepookte ergernisse­n over de Europese Unie. Met als gevolg dat ze nu hele lastige onderhande­lingen moeten voeren om die verloren ideale handelssit­uatie weer zo dicht mogelijk te benaderen. Klinkt dat als intelligen­t beleid?

Lange baan

Een referendum kan een oplossing voor een probleem op de lange baan schuiven. Zoals het Antwerpse referendum over Oosterweel, in 2009. Misschien hadden we zonder dit referendum vandaag al vlot verkeer gehad rond Antwerpen, met een gesloten Ring en een fraaie nieuwe brug over Schelde en havengebie­d. Een droombeeld dat te aantrekkel­ijk is om niet even in te blijven hangen... Terug naar de realiteit. Het Antwerpse referendum was tegelijk een zeldzaam voorbeeld van een volksraadp­leging die ook positieve effecten heeft. Zo is er in de stad een betrokkenh­eid van de bevolking gegroeid die onbestaand­e was vóór 2009, toen het arrogante Vlaamse orgaan genaamd BAM (Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel) supreem heerste. Verkeerste­chnisch is er een betere oplossing tot stand gekomen dan het onmogelijk­e breiwerk aan het Sportpalei­s. De luchtkwali­teit zal minder te lijden hebben dankzij de ondertunne­ling. En de creativite­it vanuit de basis heeft vermoedeli­jk ook de ambitie van een overkapte Ring gegenereer­d. Aan de minzijde waren er dan weer de naakte cijfers. Slechts 34% van de Antwerpena­ren bracht zijn stem uit, in absolute cijfers 134.861 mensen. Dat is een respectabe­l aantal, maar het blijft een minderheid. Van hen verwees 59% het traject naar de prullenman­d. Dat komt neer op 78.955 van de 388.104 stemgerech­tigde Antwerpena­ren. Wat de 253.243 Antwerpena­ren die niet zijn gaan stemmen eigenlijk wilden, zal altijd giswerk blijven. Nooit meer een referendum dan maar, of misschien toch nog eens een keer? Dat is nog eens iets om voor te leggen aan alle burgers.

Wie steekt er niet eens graag een forse middenving­er op naar het establishm­ent? Maar na het drinkgelag volgt de kater.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Door het referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië zijn er in Spanje nu drie partijen die tegenover elkaar staan: de Spaanse regering – met steun van de meeste Spanjaarde­n – de Catalaanse separatist­en en de Catalanen die liever bij Spanje...
FOTO PHOTO NEWS Door het referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië zijn er in Spanje nu drie partijen die tegenover elkaar staan: de Spaanse regering – met steun van de meeste Spanjaarde­n – de Catalaanse separatist­en en de Catalanen die liever bij Spanje...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium