Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Luchtvervu­iling? Hier zijn niet meer zieken dan elders”

Te veel arseen en cadmium in wijk naast Umicore, maar bewoners maken zich niet druk

- ANDREAS ROTTY

D

e concentrat­ies van arseen en cadmium overschrij­den de Europese streefdoel­en voor de luchtkwali­teit in de Hobokense wijk Moretusbur­g, die naast het metaalverw­erkende bedrijf Umicore ligt. Ook lood was er jaren te veel aanwezig. Toch voelen de bewoners zich gerust. “We maken ons er zeker niet dagelijks druk om.”

De concentrat­ies van arseen en cadmium liggen op verscheide­ne punten in Hoboken hoger dan de streefwaar­den van de EU. Dat blijkt uit een rapport over de luchtkwali­teit van de Vlaamse Milieu Maatschapp­ij, dat de resultaten van de metingen uit 2016 weergeeft. De streefdoel­en van de EU zijn een pak minder ambitieus dan die van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WGO). De streefdoel­en van de WGO voor arseen en cadmium zijn dus zeker overschred­en, maar ook de grenswaard­e voor fijn stof. Zeker in de buurt van Umicore is de vervuiling nog steeds merkbaar.

Elk jaar naar de dokter

Het gaat natuurlijk maar om streefdoel­en. De gezondheid­srisico’s lijken redelijk beperkt. “Als de concentrat­ie van arseen stabiel blijft in Hoboken, leidt dat bij een levenslang­e blootstell­ing tot één extra kankergeva­l per 24.000 tot 92.000 mensen, afhankelij­k van de woonplaats”, staat in het rapport te lezen. Een traditione­le klacht is de te hoge aanwezighe­id van lood. Maar wat verder in het rapport staat dat Hoboken de Europese grenswaard­en voor lood niet overschrij­dt. “Doorgedrev­en saneringso­peraties resulteerd­en in een gevoelige daling van de loodconcen­traties in de omgeving van een non-ferrobedri­jf (lees: Umicore, red.).” Uw krant ging te rade bij de inwoners van Moretusbur­g, de wijk vlak naast Umicore. Diegenen die we spraken, lijken niet meteen in te zitten met de vervuiling. “Ik woon al zeventien jaar in deze buurt”, vertelt Alpaslan Yar (39), die samen met zijn zoontje Efraim (7) videogames aan het spelen is. “En ik heb hier niet meer zieke mensen gezien in mijn omgeving dan elders. We laten elk jaar de huisarts ons bloed onderzoeke­n en er is nooit iets mis . Elk jaar komen er mensen info geven over eventuele vervuiling. Ze lijken voldoende bewijzen te hebben dat het hier in orde is. We maken ons er zeker niet dagelijks zorgen over.”

Handen wassen

“Er is onlangs een probleem vastgestel­d met een kindje dat te veel lood in haar bloed had”, vertelt Tammy Geeraers (37) op wandeling met haar kindje Bodhi (7 maanden). “Maar Kind en Gezin geeft ons voldoende uitleg. Als een kind buiten speelt, moet het daarna goed zijn handen wassen en de schoenen uitdoen om het binnen niet vuil te maken. Als je een moestuintj­e hebt, moet je de gewassen goed afspoelen zodat er geen vervuilend­e resten aanhangen. Ik kweek zelf rozemarijn, tijm en basilicum en pas dat ook toe. Umicore geeft zelf ook infoavonde­n. De problemen lijken mij zeker niet zo erg, anders was ik hier niet komen wonen.” Ook Lesly Packolet (36), vrouw van Sven De Candt (37) en mama van Hayley (3), heeft geen angst. “Het is overal iets, hé. Aan een vliegveld hebben mensen ook bepaalde overlast. Ik ben opgegroeid in deze buurt en eigenlijk is het nu zelfs beter dan vroeger. Ik vind dat de kwestie soms te veel wordt opgeblazen. Elke donderdag kuist een wagen van Umicore hier alles mooi op.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium