Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trots dat mijn vader het hier zo prachtig heeft gemaakt”

Lea Mutsaerts heeft goede herinnerin­gen aan de werf van het Rubenshuis, waar zowel haar papa als haar grootvader werkte

- MAAIKE FLOOR

Een jaar voor de Tweede Wereldoorl­og uitbrak, begon de restaurati­e van het Rubenshuis, dat in 1937 in handen van de stad was gekomen. Het Rubenshuis wil nu zo veel mogelijk van die restaurati­eperiode te weten komen en gaat op zoek naar getuigen. Lea Mutsaerts is een van de weinige mensen die zich nog herinneren hoe het er op de werf aan toeging.

D

e vader van Lea Mutsaerts leidde de renovatie van het houtwerk tijdens de restaurati­e van het Rubenshuis. Zijn dochter Lea kwam hem elke dag warm eten brengen en genoot van de momenten op de werf.

6 of 7 jaar was de kleine Lea toen haar vader mocht gaan werken voor de restaurati­e van het Rubenshuis. “Hij had krijgsgeva­ngen gezeten als Belgische soldaat in Duitsland. Hij was bij een boer tewerkgest­eld, met een vreselijke nazistisch­e knecht. In januari 1941 is hij weer naar huis gekomen. Hij was zenuwachti­g en bang. Ik week die eerste tijd niet van zijn zijde.”

Haar vader sollicitee­rde bij het Rubenshuis, dat in die periode aan het aanwerven was om de restaurati­e te kunnen uitvoeren. Dankzij zijn diploma van schrijnwer­ker werd Aloïs Mutsaerts aangenomen. Later kwam Lea’s grootvader Jozeph Mutsaerts ook in dienst. “Hij had een atelier in Essen en had al veel ervaring. Mijn vader had de stiel ook bij hem geleerd. Ze werkten heel goed samen.”

Bouwvallig

Lea was heel blij met de nieuwe job van haar vader, die ernaast nog muzikant was. Overdag werkte hij op de werf en ’s avonds ging hij met een orkestje spelen. “Ik mocht eens samen met hem het Rubenshuis bezoeken. Dat was formidabel. Het was een hele nieuwe wereld voor mij, waarin niet gevochten werd. Iedereen die er werkte, was heel blij om daar aan de slag te kunnen gaan, ook omdat ze dan niet naar het leger hoefden. Er was een heel goede verstandho­uding tussen de werkmannen onderling.” Lea Mutsaerts herinnert zich de mooie vertrekken binnen en de prachtige trapleunin­gen. “In het begin allemaal heel bouwvallig en helemaal overhoop. Er was een zaal waarin schilderij­en werden tentoonges­teld. En er stond een klavecimbe­l, dat had ik nog nooit van mijn leven gezien. Het was voor mij steeds een reis naar een andere wereld.” Tijdens de middagpauz­e op school ging Lea haar vader iedere dag een gamel met eten brengen, die werd opgewarmd op een stoof. “Patatjes, groente, vlees, wat er maar was. Het beste ging naar mijn vader, die fysiek zwaar werk moest doen. Mijn moeder en ik aten de overschotj­es.” De middagpauz­es waren niet lang, maar Lea bleef tot de gamel leeg was, om die weer mee naar

huis te nemen. “Ik vond het ook fascineren­d om al die mannen aan het werk te zien. Ze waren enorm solidair. Zware balken werden altijd samen versjouwd. En mijn vader werkte heel secuur, ondanks de moeilijke omstandigh­eden. In archieven ging hij opzoeken hoe het er vroeger uitgezien moest hebben. Hij wilde alles opnieuw zo maken als het vroeger was.”

Spanning tijdens bevrijding

Ondertusse­n liep de oorlog op zijn einde en werd Antwerpen op 4 september 1944 bevrijd. “Ik was opgewonden, maar ook bang en voorzichti­g”, vertelt Lea Mutsaerts. “Cinema Rex werd gebombarde­erd en een moeder en dochter uit ons appartemen­tsblok zijn daar gestorven. In Cinema Rex werd geplunderd. Uit nieuwsgier­igheid ben ik gaan kijken. Ik werd meegesleur­d door de massa en kreeg van alles op mijn hoofd. Overal waar Duitsers gelogeerd hadden, werden spullen naar buiten gegooid: sofa’s, zelfs piano’s. Duitse soldaten werden opgesloten in een kiosk in het Stadspark en in de hokken van de Zoo. Er was vreugde om de bevrijding, maar het was ook een spannende periode. Ik wist ook niet wie ik kon vertrouwen. In de oorlog had ik leren zwijgen. In de kelder van ons blok hadden we veel Joden te slapen gelegd. Niemand mocht dat weten. Voor mij was de oorlog een vreselijke tijd. Op een dag zag ik de helft van mijn klas in een vrachtwage­n verdwijnen. Dat zijn gebeurteni­ssen die je nooit vergeet.”

Kruiwagens voor gewonden

Toen er door de V-bommen gewonden vielen, werden ook de kruiwagens en stootwagen­s van het Rubenshuis ingezet om gewonden te vervoeren. De werkzaamhe­den gebeurden onregel- matiger, maar alles kwam weer op gang toen het rustiger werd. “Ik had een zusje gekregen en met mijn moeder waren we naar Essen verhuisd, in de hoop wat veiliger te zitten. Toen de rust was teruggekee­rd, keerden we terug naar de stad, waar mijn vader wel altijd was gebleven. In die periode, het voorjaar van 1946, werd het Rubenshuis ook afgewerkt.” Toen het Rubenshuis klaar was en een vervanger van de koning op bezoek kwam – hoogstwaar­schijnlijk prins Karel, die tussen 1944 en 1950 regent van het koningscha­p was – schaften haar vader en grootvader een nieuw pak aan om zich deftig te kunnen kleden. “Ze hadden van alles in hun zakken. Dat was het overschot van de stof van hun kostuum. Ze wisten niet wat daar de bedoeling van was.” Haar vader heeft Lea zelf nog rondgeleid in het Rubenshuis. “Het was prachtig geworden. Ik was er heel trots op dat mijn vader en grootvader daar aan hadden meegewerkt.” Voor Lea is het Rubenshuis altijd een bijzondere plek gebleven. “Ik ben blij dat de geschieden­is van de restaurati­e nu ook een plaats krijgt in het museum. Vooral omdat al die mannen daar met grote precisie en een groot hart aan hebben gewerkt.”

 ?? FOTO RR ?? Lea’s vader Aloïs Mutsaerts (helemaal rechts) had de leiding over de schrijnwer­kersploeg.
FOTO RR Lea’s vader Aloïs Mutsaerts (helemaal rechts) had de leiding over de schrijnwer­kersploeg.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Lea Mutsaerts in de tuin van het Rubenshuis.
FOTO JAN VAN DER PERRE Lea Mutsaerts in de tuin van het Rubenshuis.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De tuinportie­k, die nu in de steigers staat voor renovatie.
FOTO RR De tuinportie­k, die nu in de steigers staat voor renovatie.
 ?? FOTO RR ?? Een schrijnwer­ker aan de slag.
FOTO RR Een schrijnwer­ker aan de slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium