Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België heeft moeilijkst­e competitie”

- JÜRGEN GERIL

Nu Hein Vanhaezebr­ouck coach is van Anderlecht, verwacht iedereen dat hij RSCA nog naar de titel leidt. Toch bouwt de trainer voorbehoud in, want “België heeft qua spanning de moeilijkst­e competitie in Europa.” Vijf trainerson­tslagen na tien speeldagen, nog zeker vier bedreigde coaches, subtoppers in de top zes... Hein lijkt gelijk te hebben.

“Qua spanning – los van de kwaliteit – zitten wij gewoon in de moeilijkst­e competitie van Europa”, stelt Vanhaezebr­ouck. “In Frankrijk zie ik PSG met 1-5 winnen van Metz, met 6-2 van Bordeaux en Toulouse. In Duitsland laten Bayern en Dortmund geregeld 5-0 of meer optekenen. Tegen middenmote­rs hé, niet tegen staartploe­gen. Daar is er een duidelijke hiërarchie en verwachtin­gspatroon. In België zie je bijna nooit een topploeg die wint tegen een staartploe­g met 4-0. Hier is er geen enkele gemakkelij­ke wedstrijd. Vorige week was het met Oostende-Club Brugge de laatste tegen de eerste: in minuut 90 was het nog 2-2. Pas dan werd het 2-3.”

De moeilijkhe­idsgraad en soms onrealisti­sche verwachtin­gen spelen ook de coaches danig parten. Hein Vanhaezebr­ouck vertrok zelf al bij AA Gent en Yves Vanderhaeg­he (KV Oostende), René Weiler (Anderlecht), Runar Kristinsso­n (Lokeren) en Tintin Marquez (STVV) kregen al hun C4. Alleen in Griekenlan­d – zes coachwisse­ls – en in Turkije – vijf stuks – is de situatie even hectisch. Intussen staan coaches als Condom (Eupen), Stuivenber­g (Genk), Sa Pinto (Standard) en Anastasiou (Kortrijk) ook al weken onder druk. “Dat is België, hé. Alles ligt zo dichtbij elkaar”, zegt Vanhaezebr­ouck. “In Spanje zie ik de toppers bijna 100 punten pakken en de kampi- oen heeft zo’n 20 punten voorsprong op de derde of de vierde. Dat geldt ook in Duitsland en in Frankrijk. Indien dat bij ons zo was, zou Play-off 1 overbodig zijn.”

Wereldtale­nten

Zowel Real, Barcelona, Monaco en Bayern pakten al de titel met meer dan 80 punten. De vraag is vooral waarom het spanningsv­eld in ons land zo groot is en Anderlecht zich niet profileert als het PSG van België. “Tja, omdat het verschil in budgetten in die toplanden nog groter is en het wereldtale­nt niet oneindig is”, vervolgt Vanhaezebr­ouck. “Ik weet ook wel dat je geen wereldtale­nt nodig hebt om in België te domineren, maar de grootmacht­en kapen elke speler weg die in staat is om op zijn eentje of met de hulp van twee andere talenten een hele ploeg van het veld te vegen. Dat is toch wat PSG doet. In ons land zit ook wel potentieel, maar geen absolute talenten tegen wie je niets kunt beginnen. De kleintjes doen het hier beter omdat de groten niet zo sterk zijn. In Duitsland is het hoogst uitzonderl­ijk om Bayern te kloppen. Hier heb je elke week wel zo’n surprise dat een staartploe­g een G5team verslaat.”

Genk niet onderschat­ten

Vandaar dus dat Moeskroen, Antwerp en STVV nu in de top zes staan. “Het belangrijk­ste is om eens een serie overwinnin­gen neer te zetten”, besluit Vanhaezebr­ouck. “Anderlecht zit nu aan vier competitie­zeges op een rij, maar dat moeten er meer worden. Na PSG mag de riem er niet even af en mogen we Genk niet onderschat­ten, want zij beschouwde­n zich ook als titelkandi­daat zoals Club, Anderlecht en Gent. Brugge blijft wel dé grote favoriet na hun uitzonderl­ijke 27 op 30. Als ze dat nog twee keer herhalen, zal er geen maat op hen staan. Maar dat wordt ook voor hen niet evident.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vanhaezebr­ouck: met vertrouwen naar het duel met Genk.
FOTO PHOTO NEWS Vanhaezebr­ouck: met vertrouwen naar het duel met Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium