Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb veel crossen nodig om te groeien”

David van der Poel komt na mindere seizoensta­rt stilaan boven water

-

Terwijl Mathieu Van der Poel week na week de tegenstand­ers degradeert tot een stelletje meelopers, komt ook broer David van der Poel de laatste weken meer en meer aan de oppervlakt­e. Na zeges op kleinere crossen in Zwitserlan­d en Frankrijk wil de 25jarige renner uit Kapellen zich vandaag op de Superprest­ige in Boom opnieuw tonen.

Vorig jaar werd Van der Poel op domein De Schorre al knap vijfde. Vandaag hoopt hij opnieuw van zich te doen spreken. “Boom is een toplocatie”, zegt Van der Poel. “Zowel voor het publiek als voor de renners. Je hebt er één grote put waar je constant in en uit moet. Met de vele hoogtemete­rs is dat best pittige kost. Als renner is het schitteren­d om daar voor die vele toeschouwe­rs te kunnen rijden. Ik vind het echt wel een leuke cross. Eentje die me, net als Zonhoven het voorbije weekend (waar Van der Poel vierde werd, red.), ook ligt.” Sinds dit seizoen maakt de cross in Boom deel uit van het regelmatig­heidscrite­rium van de Superprest­ige. Het wordt voor Van der Poel dus niet makkelijk om zijn vijfde plaats van vorig jaar te herhalen. “Er zullen inderdaad meer toppers dan vorig seizoen aan de start staan. Wout en Mathieu steken erbovenuit. Maar daarachter heb je een heleboel renners die kunnen meespelen voor de derde plaats, maar evengoed vijftiende kunnen eindigen. Ik ben een van die renners. Voor de toeschouwe­rs is die spanning achter die twee tenoren wel leuk, maar als renner is het toch vooral iedere week knokken om zo dicht mogelijk bij de top drie te komen.”

Veel crossen in buitenland

De laatste weken mag Van der Poel nochtans zeker niet klagen over zijn resultaten. Met overwinnin­gen in het Zwitserse Illnau en het Franse Lutterbach en een podiumplaa­ts in het Tsjechisch­e Slany zit de vorm meer dan goed. Al heeft het even geduurd voor de Nederlande­r onder stoom kwam. “Ik had inderdaad een moeizame start, maar ik weet dat ik veel wedstrijde­n nodig heb om te groeien. Dat is dit seizoen nog maar eens gebleken. Om zo veel mogelijk in het buitenland te crossen, heb ik seizoen de DVV-trofee bewust links laten liggen. Ik kan de punten goed gebruiken om een betere startposit­ie in de topcrossen te krijgen. Bovendien vind ik al dat reizen, ook al zijn het soms lange verplaatsi­ngen, best plezant. Natuurlijk helpt het om die ongemakken er bij te nemen als je iedere keer meedoet voor de zege. De parcours zijn er helemaal anders, je komt er andere renners tegen, de sfeer is zeer ontspannen en er is minder druk. En dat speelt toch mee. Als ik zie hoeveel energie Mathieu verspilt aan al die nevenactiv­iteiten rond de cross, dan prijs ik me gelukkig dat ik meer in de luwte mijn wedstrijde­n kan rijden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? David van der Poel. De Nederlande­r komt vandaag met veel goesting aan de start van de Superprest­igecross in Boom.
FOTO PHOTO NEWS David van der Poel. De Nederlande­r komt vandaag met veel goesting aan de start van de Superprest­igecross in Boom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium