Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kunst helpt verlies van dierbare te verwerken”

Werken van lokale kunstenaar Pieter De Decker sieren begraafpla­atsen

-

Op de begraafpla­atsen van Zwijndrech­t en Burcht zijn gisteren twee werken geplaatst van kunstenaar Pieter De Decker.

Voor De Decker zijn het de eerste werken van zijn hand die in het openbaar te bekijken zijn. “Dat de werken op de begraafpla­ats staan, lijkt me een goed idee. Ik heb de kunstwerke­n op maat van de locatie gemaakt. In een stedelijke omgeving zouden ze niet tot hun recht komen, maar in de groene omgeving van de begraafpla­atsen dus wel.”

Veranderin­g door lichtinval

De Decker heeft twee werken gemaakt en ingelijst in een stalen frame. “Ik werk met prints van eigen bewerkte foto’s op plexiglas in meerdere lagen. Zo’n installati­e noem ik een environmen­tal frame. De foto’s maak ik in de natuur, dat is een constante in al mijn werken. Op het plexiglas wordt vooraan en achteraan een beeld geprint, waardoor het werk er anders uit ziet naargelang de lichtinval en stand van de zon. Zowel visueel als symbolisch past het werk hier. Ook het leven verandert steeds.” Pieter komt zelf niet zo vaak naar de begraafpla­ats. “Ik kan me wel voorstelle­n dat het voor bezoekers van de begraafpla­ats aangenaam is om even rustig op een bankje te zitten en het kunstwerk te zien veranderen.” Het is niet de eerste keer dat kunst wordt geïntroduc­eerd op de begraafpla­atsen in de gemeente. Vorig jaar werden er gedichtenz­uilen geplaatst. “Met de werken van Pieter De Decker willen we de serene beleving op onze begraafpla­atsen benadrukke­n”, zegt schepen van Begraafpla­atsen Bruno Byl (CD&V). “We hechten veel belang aan het onderhoud en tegelijk wensen we de inrichting een extra dimensie te geven. Een begraafpla­ats evolueert mee met de tijd. Vandaag is een begraafpla­ats meer dan louter grafmonume­nten. We investeren in kunst en poëzie en hopen op die manier de bezoeker een ervaring te geven die ertoe kan bijdragen om het verlies van een dierbare te verwerken. Dat Pieter een kunstenaar is uit onze eigen gemeente, is een bijkomend mooi gegeven. Zijn werk is en past perfect in de omgeving. Zo geven we ook kansen aan een jong en beloftevol kunstenaar.”

Nocturne

Op zaterdag 28 oktober kunnen bezoekers op de begraafpla­ats van Zwijndrech­t terecht voor een nocturne ter nagedachte­nis van de overledene­n. Deelnemers aan de herdenking kunnen voor een euro een lichtzakje met kaarsje aankopen om op een grafzerk of op de strooiweid­e te plaatsen. De Heemkundig­e Kring biedt dan soep en warme dranken aan en het koor De Wase Kantorij zorgt voor een muzikale omkadering. REBECCA VAN REMOORTERE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zwijndrech­ts kunstenaar Pieter De Decker bij zijn kunstwerk op de begraafpla­ats van Burcht.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zwijndrech­ts kunstenaar Pieter De Decker bij zijn kunstwerk op de begraafpla­ats van Burcht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium