Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na jaren therapie voel ik mij sterker”

-

“Eén man heeft zich uitgebreid geëxcuseer­d voor zijn wangedrag van vroeger. Dat is ontzettend waardevol”, zegt Sabine Peeters (35) uit Pulle (Zandhoven).

“Een dubbel gevoel”, heeft Sabine Peeters bij de actie #MeToo. Ze liet via Twitter weten: “De #MeToo-golf voelt ook vree pijnlijk. Omdat ik eindelijk dingen weggestoke­n had en nu is er die constante confrontat­ie als ik online ga.”

“Ik heb eigenlijk best pijnlijke dingen meegemaakt”, vertelt Sabine. “Na jaren therapie voel ik mij wel sterker. Maar toch, het komt nu allemaal weer boven en dat is zwaar. Anderzijds krijg ik ook veel warmte van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.” “Om bij het begin te beginnen: ik was lichamelij­k vroeg rijp. Op mijn elfde had ik al borsten en vrouwelijk­e vormen. Ik kon gemakkelij­k doorgaan voor iemand van achttien. Maar als op je elfde mannen van twintig, dertig jaar avances maken, dan doet dat heel raar. Ik was mentaal een kind”, getuigt Sabine. “Toen ik zo rond mijn vijftien, zestien op café be- gon te gaan bij ons in het dorp, waren mijn borsten bij sommige jongens de running joke. Mannen vonden dat zij er rustig aan mochten komen en ik wist niet hoe ik moest reageren. Ik lachte het dan maar weg, maar het was zó vernederen­d. Pas met het ouder en sterker worden, kon ik laten merken dat ik met opdringeri­gheid niet gediend was.”

Bekende modefotogr­aaf

Sabine is als make-upartist actief in de modewereld. “Ik heb een tijd samengewer­kt met een bekende modefotogr­aaf”, vertelt ze. “Ik had hem eerst als een vriend leren kennen, hij was een soort buddy voor mij. Alleen: op de set vond hij het grappig om tussen mijn benen te grijpen of om zijn lid boven te halen. Ik wist opnieuw niet hoe daarmee om te gaan, tot ik op een keer, zelfs in gezelschap, ben uitgevloge­n. Dat waaide hij weg met humor en iedereen lachte met hem mee. Ik heb dan onze samenwerki­ng volledig gestopt.” Sabine wil de naam van de fotograaf niet noemen, maar “er is wel iets op til”, zegt ze. “Ik waarschuw jonge mensen voor hem. Ze willen zijn naam misschien wel op hun palmares, maar ik vind het mijn taak om te zeggen: ‘oké, maar pas op’. Ik ben op die manier al verscheide­ne slachtoffe­rs tegengekom­en en we gaan hopelijk snel hierover samenzitte­n.”

Excuses

Dat #MeToo alles behelst, van vuile woorden tot verkrachti­ng, dat vindt Sabine geen issue. “Ik hou er niet van om die dingen te vergelijke­n. Eén gebaar kan al iemands complete veiligheid­sgevoel kapotmaken. Er zijn nu wel heel veel vrouwen die daar onderling over praten, maar het begint wel bij de daders. Opvoeding, onderwijs, daar liggen de sleutels om dit aan te pakken. En natuurlijk ook politiek en juridisch: straffen voor aanranders en verkrachte­rs zijn belachelij­k licht en feiten kunnen in mijn ogen nooit verjaren.” Nog een boodschap aan mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidati­e: “Zeg sorry en meen het. Eén man die op café aan mij had gezeten, heeft dat een tijd geleden effectief gedaan. Hij had zich lange tijd heel erg schuldig gevoeld en heeft zich uitgebreid geëxcuseer­d. Dat is ontzettend waardevol.”

 ??  ?? SABINE PEETERS “Als je 11 bent en mannen van 20, 30 jaar avances maken, dan voelt dat heel raar.”
SABINE PEETERS “Als je 11 bent en mannen van 20, 30 jaar avances maken, dan voelt dat heel raar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium