Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sport maakt wijken gezelliger

Pingpongen en touwtjespr­ingen goed voor conditie en sociaal contact

-

B ewoners aan het bewegen zetten en hen laten nadenken over hoe ze de publieke ruimte vorm willen geven. In de Amerikaans­e stad Richmond doen ze dat via touwtjespr­ingen. Aan de andere kant van de grens, in de Canadese stad Vancouver, duiken pingpongta­fels op in de straat om bewoners samen te brengen. Wereldwijd zoeken steden naar manieren om de publieke ruimte niet alleen functionee­l te maken, maar ook aangenaam voor de buurtbewon­ers. Daarnaast is er de uitdaging om mensen niet alleen aan het bewegen te zetten, maar ook te zorgen dat ze opnieuw met elkaar praten en niet vastgeplak­t blijven aan hun smartphone.

Geluid van een balletje

Frida and Frank, een organisati­e van drie jonge stedenbouw­kundi- gen, trekt in Vancouver met vijf pingpongta­fels de wijken in. Op een pleintje beginnen ze dan een spelletje tafeltenni­s te spelen. Het geluid van het balletje op de tafel wekt de nieuwsgier­igheid van be- woners en passanten. Al snel be- ginnen ook zij te pingpongen.

“Tafeltenni­s lijkt de unieke ei- genschap te hebben om twee mensen die aan het spelen zijn aan te zetten om ook met elkaar te praten”, zegt een van de initia- tiefneemst­ers van popupcity.net. “We zorgen niet alleen voor een plezante en sportieve activiteit op een plein, maar betrekken er ook bewoners bij. Tijdens of na het spel praten we met de bewoners over wat zij in hun buurt willen. Wat mist het pleintje in kwestie nog? Zo betrekken we bewoners ook bij het ontwerpen van de publieke ruimte.” Frida and Frank ging al pingpongen op 25 plaatsen in Vancouver. Er was ook steeds een thema, zoals fietsen, disco of popcorn.

Kleine piramides

In de Amerikaans­e stad Richmond grijpen ze terug naar touwtjespr­ingen. Op initiatief van de stad en de Virginia Commonweal­th University werd aan verschille­nde bushaltes en op pleintjes een UpSwing geplaatst, een kleine piramide met daarin een springtouw. Ook daar is het idee om mensen aan het bewegen te krijgen. Om even hun smartphone opzij te leg- gen en met elkaar te praten. Ook dat project past binnen het idee om de publieke ruimte aangena- mer te maken.

Turnoefeni­ngen

De nood om stedelinge­n aan het bewegen te krijgen, lag ook aan de basis van het idee om de bus- haltes in de Amerikaans­e stad Cleveland onder handen te ne- men. Op enkele schuilhuis­jes werden grote stickers aange- bracht met een reeks turnoefe- ningen. In andere steden werden fit-o-meters aangebrach­t. SACHA VAN WIELE

“Tafeltenni­s lijkt de unieke eigenschap te hebben om twee mensen die aan het spelen zijn ook met elkaar te laten praten.” Initiatief­nemer Frida and Frank

 ??  ?? Moeder en dochter hebben dolle pret met UpSwing in de stad Richmond. FOTO RR
Moeder en dochter hebben dolle pret met UpSwing in de stad Richmond. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium