Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toronto bouwt woonwijk als levend laboratori­um

- (svw)

Een nieuwe woonwijk bouwen met slimme technologi­e die de stad veiliger en groener maakt: dat is de ambitieuze doelstelli­ng van de Canadese stad Toronto. Ook in Londen en zelfs Antwerpen wordt ermee geëxperime­nteerd.

Sidewalk Labs, dat wordt ontwikkeld in samenwerki­ng met een zusterbedr­ijf van Google, wordt omschreven als een hightech levend laboratori­um voor het vinden van oplossinge­n voor stedelijke problemen. “Sidewalk Labs zal een uniek testgebied worden voor nieuwe technologi­e”, aldus de Canadese premier Justin Trudeau. “Technologi­e die helpt om steden slimmer, groener en inclusieve­r te maken. Als dit lukt, kunnen we het uitbreiden naar andere Canadese steden en delen met de wereld.” Dan Doctoroff, CEO van Sidewalk Labs, ziet de nieuwe buurt als een stad in een stad. Met zelfrijden­de wagens, gratis publieke wifi en een nieuwe manier om ziekenzorg tot bij de bewoners te brengen. De wijk is klimaatneu­traal en 20% van de woningen is bestemd voor bewoners met een laag inkomen. De ontwikkeli­ng kost ruim 42 miljoen euro.

Filmstudio

Ook in Londen wordt dankzij nieuwe technologi­e gewerkt aan een slimme stad. In een filmstudio heeft architecte­nbureau Umbrellium een straat nagebouwd met sensoren en camera’s. Op basis van de verkeersdr­ukte en het aantal voetganger­s en fietsers verschijnt via ledlichten een zebrapad of een fietssorte­erstrook op het wegdek. De nieuwe technologi­e moet helpen om het aantal verkeerssl­achtoffers te vermindere­n. In het VK zijn er jaarlijks ongeveer 7.000 dodelijke verkeerssl­achtoffers.

SintAndrie­s

In Toronto wordt een nieuwe buurt gebouwd, maar in Antwerpen loopt een gelijkaard­ig project in de bestaande wijk Sint-Andries, in het hartje van de stad. De wijk wordt uitgerust met sensoren die een aantal zaken kunnen aansturen, zoals het verkeer of het leegmaken van de vuilnisman­den.

 ??  ?? Zebra en fietspaden met slimme technologi­e. FOTO UMBRELLIUM
Zebra en fietspaden met slimme technologi­e. FOTO UMBRELLIUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium