Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Houtskelet­bouw doet vraag naar specifieke vaardighed­en stijgen

Met een strenger wordende EPB-regelgevin­g om het energiever­bruik in te dijken, wordt houtskelet­bouw steeds populairde­r als bouwmethod­e. Het creéert op 2 ijn beurt ook meer werk voor Gyproc- en isolatiewe­rken, wat gepaard gaat met andere vaardighed­en.

- Bart Roggeman

“Bij houtskelet­bouw worden de wanden uitgerust met OSB-platen en vervolgens afgewerkt met gipsplaten (Gyproc) zodat bepleister­ing niet meer nodig is. Dat vraagt echter specifieke vaardighed­en. Het is gemeengoed dat iedereen toch makkelijk zelf Gyproc kan plaatsen. Maar dat is fout gedacht. Velen die hier beginnen, moeten tot hun verbazing vaststelle­n dat er veel meer bij komt kijken”, weet Tom Van Gorp (40) uit Kasterlee die de vruchten plukt van de popularite­it van houtskelet­bouw. In 2009 begonnen als aannemer in bijbe“De roep in Gyproc- en isolatiewe­rken heeft hij nu al tien werknemers onder zich. “Ik werkte als gevangenis­bewaarder toen ik besloot om bij te klussen. In het begin deed ik vooral (renovatie)klussen bij particulie­ren. Maar al snel kwamen daar opdrachten voor aannemers bij, waaronder Ecohuis dat gespeciali­seerd is in houtskelet­bouw. Nu heb ik twee ploegen van samen zeven of acht man die continu in nieuwe woningen bezig zijn met het plaatsen van gipsplaten en isolatie. De houtskelet­bouw zit enorm in de lift.”

Opleiding

“Het ging allemaal zo snel dat ik in 2011 besloot als cipier loopbaanon­derbreking te nemen om mij te concentrer­en op de bouw. Ik begon met één werknemer uit het deeltijds onderwijs. In 2015 kwam er nog een extra kracht bij via een individuel­e beroepsopl­eiding (IBO). In een half jaar tijd groeide het aantal vorig jaar aan tot vijf werknemers en in augustus dit jaar zijn er nog eens vijf extra werkmannen bijgekomen. Zij zijn allemaal aan de slag gegaan via een IBO. Ik kies ervoor om de mensen op de werkvloer zelf op te leiden, want het is erg moeilijk om kandidaten te vinden die in deze branche ervaring hebben. Zo heb ik hier mannen rondlopen die voordien in een drukkerij werkten of een sportoplei­ding hebben genoten”, vertelt de aannemer. “Of een opleiding als kinderverz­orger”, lacht Jonas Broeckx (25) uit Dessel, die als eerste via IBO bij Tom Van Gorp aan de slag ging en intussen al is doorgegroe­id tot ploegbaas. “Mijn grootvader was schrijnwer­ker en in het weekend en tijdens vakanties ging ik vaak mee om blokhutten te plaatsen. Dat sprak mij eigenlijk toch meer aan dan kinderverz­orging. Ik besloot daarom te solliciter­en bij Tom Van Gorp. In oktober 2014 begon ik mijn IBO om zes maanden later in vast dienstverb­and aan de slag te gaan”, vertelt hij.

Nauwkeurig werken

“Het is een bewuste keuze om mensen intern op te leiden”, vervolgt Van Gorp. “Tegenwoord­ig wordt er op sommige scholen al wel aandacht aan deze technieken besteed, maar dat is heel basic. De realiteit is anders. Je moet vooral heel nauwkeurig kunnen werken en geduld hebben. Steeds in combinatie met het te allen tijde in acht nemen van de veiligheid­svoorschri­ften. En dat vraagt vooral ook de juiste attitude.” grote nauwkeurig­heid waarmee je moet werken, geeft je telkens weer een uitdaging. Toen ik begon, werkte ik vooral opdrachten af bij particulie­ren. Het plaatsen van profielen en dergelijke vond ik toen al heel tof. Maar toen er meer en meer houtskelet­bouw aan te pas kwam, wist ik meteen welke richting ik uitwilde. Het geeft me net nog iets meer uitdaging”, getuigt Jonas. Los van de houtskelet­bouw ziet Tom Van Gorp bovendien nog een andere trend. “Niet alleen de houtskelet­bouw zorgt voor meer werk wat de installati­e van gipsplaten betreft. Vroeger kwam er vooral Gyproc aan te pas als particulie­ren hun woning wilden renoveren. Nu zien we dat de toepassing meer en meer ook zijn intrede doet in nieuwbouw. Niet-dragende muren en plafonds worden vaker in Gyproc uitgevoerd in plaats van ze te bepleister­en”, geeft de aannemer aan.

“Het is een bewuste keuze om mensen intern op te leiden.” Tom Van Gorp, aannemer

 ??  ?? Medewerker Jonas Broeckx monteert Gyprocplat­en in een nieuwbouw.
Medewerker Jonas Broeckx monteert Gyprocplat­en in een nieuwbouw.
 ??  ?? Aannemer Tom Van Gorp.
Aannemer Tom Van Gorp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium