Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dri vrage di j altij zelf ka stelle

Een sollicitat­iegesprek is als een examen: je hebt voor jezelf wel een indicatie of het goed is geweest, maar je weet het nooit helemaal zeker. Maar heeft de recruiter al zijn vragen gesteld, dan is het gesprek zeker nog niet afgelopen.

- (WiVi)

Uiteraard kan je vragen naar de functie, de doorgroeim­ogelijkhed­en en zelfs naar het loon. Maar mogelijk heb je dat al gedaan. In het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute’, dat eerder dit jaar uitkwam, haalt Richard N. Bolles een aantal vragen aan die je als sollicitan­t sowieso zelf kan stellen aan het eind van je gesprek.

1. ‘BENT U BEREID MIJ DEZE BAAN AAN TE BIEDEN?’

Volgens Bolles is het verbazingw­ekkend hoeveel werkzoeker­s een baan bemachtigd­en door gewoon de moed op te brengen er aan het eind van het sollicitat­iegesprek naar te vragen. “Het ergste wat je kan gebeuren is dat de werkgever ‘Nee’ zegt, of ‘We voeren met allerlei mensen sollicitat­iegesprekk­en, en we hebben dus enige tijd nodig om een beslissing te nemen’”, stelt Bolles. Maar mogelijk weet je al beter waar je staat.

2. ‘BINNEN WELKE TERMIJN HOOR IK VAN U?’

Vraag beleefd naar de timing. “Als de werkgever zegt: ‘We hebben tijd nodig om hierover na te denken’, of: ‘We zullen u uitnodigen voor een tweede gesprek’, wil je ervan verzekerd zijn dat dit ook echt gebeurt.” Meer concreet is dus: ‘zou ik mogen weten wat de uiterste datum is waarop u contact met mij opneemt?’

3. ‘MAG IK NA DIE DATUM CONTACT MET U OPNEMEN?’

Je bedoelt: als ik dan om de een of andere reden nog steeds niks van u gehoord heb? “Sommige werkgevers hebben een hekel aan deze vraag en reageren er kribbig op. Maar de meeste werkgevers zullen je vraag waarderen, omdat je in feite aanbiedt hen te helpen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium