Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwaar gebuisd”

Fréderic Frans zoekt geen excuses

- KURT GULDENTOPS LIERSE: Jonas Vinck (knie) blijft langdurig aan de kant. Tim Hall (ziek) is niet inzetbaar. Othmane Boussaid, Ayyoub Allach, Djaid Kasri en Anas Tahiri vallen buiten de selectie. Dodo Elgabas is wel opnieuw van de partij. Doelman Patrick

Met een thuismatch tegen Cercle komt Lierse in de laatste rechte lijn van dit eerste periodekam­pioenschap. Niemand die rouwig zal zijn als dat voorbij is op het Lisp, waar de voorbije maanden bitter weinig vreugde te rapen viel.

b

Wat een ommekeer in amper één jaar tijd. Terwijl Lierse exact twaalf maanden geleden nog in de roes van mogelijke periodewin­st vertoefde, is het nu alle hens aan dek om rode lantaarn Tubeke achter zich te houden. Een bleke zevende plaats en een schamele 8 op 33. Het is de realiteit waarmee de geel-zwarte achterban dezer dagen moet leven. En of het miserie was in Lier... De cijfers bewijzen het. Maandagavo­nd liepen de Pallieters bij Union al op een vijfde competitie­nederlaag, terwijl het Lierse onder Eric Van Meir nauwelijks drie keer verloor in 28 wedstrijde­n. Daaraan gekoppeld grossieren de Lierenaars ook in tegengoals. Liefst 23 intussen al in elf matchen, terwijl Mike Vanhamel zich vorig seizoen 25 keer moest omdraaien in de hele competitie. En zo kunnen we doorgaan. Alles is zoveel minder. Dat weet ook aanvoerder Fréderic Frans, die net in het boerenjaar vorig seizoen zijn rentree vierde.

“Het is vooral frustreren­d”, geeft Frans uitleg. “Vaak zijn we in grote delen van de wedstrijd minstens de evenknie van onze opponent. Ik kan geen enkel team vinden dat ons 90 minuten lang zoek speelde. Maar het ontbreekt ons hoofdzakel­ijk aan efficiënti­e in beide boxen. We zijn veel te weinig killer en incasseren ook te veel tegengoals. Dan is de rekening snel gemaakt en krijg je zo’n scenario. Neem onze laatste match, tegen Union. We slikten drie goals in negen minuten, maar lieten na de pauze ook de kansen liggen om snel weer op 3-2 te komen. Dat vatte ons seizoen samen.” Los zand Logisch dat het vertrek van Ayub Masika, Dylan De Belder, Manuel Benson, Zizo en Mike Vanhamel sporen zou nalaten, maar de 8 op 33 oogt toch wel echt heel karig.

“Dat is zwaar gebuisd, hé”, is Fréderic Frans terecht streng voor zichzelf en de ploeg. “En het klassement liegt niet na elf wedstrijde­n. We hebben simpelweg veel te weinig gebracht. Dat is de enige realiteit. Maandag bij Union kregen we een kans om ons opnieuw bij de mensen te voetballen, maar we slaagden er niet in. Bij de eerste tegenslag hingen we nog als los zand aan elkaar. Dat moet heel snel anders. De situatie is stilaan ernstig. De enige betrachtin­g moet het nog zijn om Tubeke achter ons te houden, maar ook van die ploeg nemen we momenteel geen afstand.” Met Cercle Brugge krijgt Lierse straks een tegenstand­er voorgescho­teld die nog in volle race is voor de eerste periodetit­el. “Dat klopt en dat zal ook bij de Bruggeling­en voor een bepaalde druk zorgen. Ik klamp me vast aan het gegeven dat alles mogelijk is in deze competitie. Het komt er dus op aan ons opnieuw helemaal op te laden en er vol voor te gaan. Een cliché, maar wel de realiteit voor ons. We hebben nood aan een opsteker en die kan in 1B ieder moment uit de lucht vallen. Maar je moet dat zelf ook voor een stukje afdwingen, natuurlijk.”

Fréderic Frans ‘‘We zijn veel te weinig killer en incasseren te veel tegengoals.’’

 ??  ?? Frans druipt hier af na de 20nederlaa­g op Cercle. Sindsdien was er niet veel beterschap.
Frans druipt hier af na de 20nederlaa­g op Cercle. Sindsdien was er niet veel beterschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium