Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is nog leven naast voetbal”

Nuchtere Kristof Van Hout is in derde seizoen Westerlo eindelijk nummer 1

- KERSTEN STEURBAUT WESTERLO: Dewaele is volledig hersteld van zijn hamstringb­lessure. Ook Annys (bil) en Rommens (bil) zijn fit. Lokando (knie) en Vaessen (knie) zijn onbeschikb­aar. De Ceulaer (schouder) is nog langere tijd buiten strijd. KERN: Van Hout,

In zijn derde seizoen Westerlo mag Kristof Van Hout zich eindelijk eerste doelman van de Kemphanen noemen. De grootste voetballer ter wereld loopt niet met zijn hoofd in de wolken, maar houdt de voeten stevig op de grond. Veel nuchterder kom je ze niet tegen op een voetbalvel­d. “We staan te weinig stil bij het leven naast het voetbal.”

b

Een gesprek met Kristof Van Hout verloopt niet zoals het gemiddelde voetbalint­erview. De doelman van KVC Westerlo praat niet in gebruikeli­jke clichés en probeert het overzicht te behouden. Zoals hij als doelman op het veld op een rustige maar duidelijke manier zijn verdediger­s probeert te coachen. Zijn instelling is niet veranderd nu hij in de pikorde Koen Van Langendonc­k heeft voorbijges­token als eerste doelman. “Ik ben van nature iemand die rustig is en de kalmte probeert te bewaren. Daar kom je op lange termijn het verst mee. Als je het overzicht kan behouden, zie je waar en wanneer je moet bijsturen.”

Opvoeding met voetjes op de grond

Het nuchtere karakter van Van Hout werd gevormd in zijn jeugd. Papa en mama hebben Kristof nooit gepamperd. “Mijn vader is postbode, mijn mama heeft altijd in een fabriek gewerkt. Ik werd opgevoed met de voetjes op de grond. Streng zou ik mijn opvoeding niet noemen, wel een met normen en waarden. Mijn ouders lieten me vrij in mijn keuzes en zorgden ervoor dat ik mezelf ontwikkeld­e. Ze hebben me nooit gepusht, maar stonden wel altijd achter mijn keuzes en hebben me gesteund in de dingen die ik deed.” Zo ruilde Van Hout op z’n 16e het rustige Geel voor Tilburg, waar hij bij Willem II zijn opleiding verderzett­e. “Plots kwam ik terecht in een grotere stad met een andere voetbalcul­tuur en andere persoonlij­kheden. Alles was veel opener en communicat­iever. Jongens van 13, 14 jaar zeiden gewoon hun mening. Dat was hier helemaal anders. Die capaciteit­en heb ik daar enorm opgepikt: mensen sturen, ploegmaats coachen, ... Het was een enorme stap in mijn ontwikkeli­ng. In het begin was het allemaal nieuw. Ik was dat niet gewoon. Je gaat daarin mee of je valt ertussenui­t.” Een proces van vallen en opstaan. “Nu zie ik veel jonge spelers die al heel vroeg ergens willen of moeten staan terwijl ze er nog niet klaar voor zijn. Dan is het heel moeilijk om de rust te bewaren. Deze maatschapp­ij creëert een situatie dat het allemaal sneller moet. Ik heb er altijd hard voor moeten werken, maar daardoor ben ik zeker niet minder gelukkig.”

500 daklozen in 15 minuten in India

De cultuursho­ck die Van Hout ruim tien jaar later in India ervaarde, heeft hem minstens evenveel gevormd. “Ik ben mee in het project gestapt met het idee: hoe zal ik met zo’n nieuwe situatie omgaan? Die periode heeft mij als mens veel rijker gemaakt. Als voetballer neem je in je carrière een rugzak mee. Je pikt de goede dingen op, de negatieve probeer je achter je te laten. Dat is geen eenvoudige opdracht, maar die periode in India heeft me daarbij wel geholpen.” “Iedereen zou daar eens naartoe moeten gaan. Gewoon om te beseffen dat we het hier niet zo slecht hebben. Als ik nu naar de club rij, zie ik niemand die langs de weg ligt te slapen. Dan hoor ik wel eens: Kristof, wat zeg je nu? We gaan daar soms veel te licht over heen. Als ik in India van het hotel naar de training reed, dan zag ik er 500 liggen op een rit van 15 minuten. Dat is de wereld naast de voetbalwer­eld waar we soms veel te weinig stil bij staan. Het leert je wel relativere­n.”

Atypische carrière

De voetbalcar­rière van Van Hout vertoont een atypische curve. Vroeg gepiekt en op z’n 22e met Standard de Champions League in. Bekerwinst met Genk in 2013. Vandaag is hij na twee jaar knokken eerste keuze bij Westerlo in 1B. “Of ik niet ambitieuze­r moet zijn? Die periode op de bank vond ik niet leuk. Ik wil nog altijd vooruit en ook in Westerlo vind ik een mooie uitdaging. Veel heeft te maken met perceptie. Het is toch mooi om opnieuw iets op te bouwen met deze club, met het doel om weer in 1A te spelen. De misstap die we vorig jaar hebben gezet, wil ik graag rechtzette­n. Ik ben hier ook gewoon gelukkig. Dat ze me voor drie jaar laten bijtekenen, wil zeggen dat de club vertrouwen heeft in mij. Waarom zou je dan uit elkaar gaan?” “Wat bij Standard en Genk is gebeurd, staat nu mooi op foto’s en in kranten van zes jaar geleden. Ik heb er mooie en nuttige momenten meegemaakt waarmee ik mijn rugzak heb kunnen vullen, maar nu telt het huidige doel. Focussen op wat is gepasseerd, daar bereik je niets mee. Ik ben geen voetballer die hier met een voldaan gevoel zit. Zo iemand hoeft in mijn ogen niet meer te spelen. Die zegt dat het goed is geweest. Ik heb nog te veel plezier en ambitie om genoegen te nemen met wat er geweest is. Ik wil nog steeds vooruit.”

Kristof Van Hout ‘‘De huidige maatschapp­ij creëert een situatie dat het allemaal sneller moet. Ik heb er altijd hard voor moeten werken, maar daardoor ben ik zeker niet minder gelukkig.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium