Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In 2018 combineren we modern en klassiek met sterke kleuren

-

Vandaag de dag streven we massaal naar perfectie en Instagramw­aardige interieurs. Dat kan volgens verschille­nde stijlen, maar we zien nu vaker de mix van modern en klassiek opduiken. Een strak en eenvoudig interieur kan perfect samengaan met een klassieke lichtarmat­uur of antieke houten deuren en een flinke dosis kleur.

Stijlvol wonen doe je door unieke stukken te combineren met eenvoud en vooral door er je eigen persoonlij­kheid in te leggen. Nancy Viskens van Brabo bevestigt dat er zowel klassiek als modern gebouwd wordt en vaak ook in combinatie met elkaar. “Het hangt heel sterk af van de omgeving en daar houden we ook rekening mee”, zegt zij. “Je kan beide stijlen perfect naast elkaar zetten. Zo hebben we bijvoorbee­ld een project in Ekeren waarbij we een kasteel renoveren, maar in hetzelfde groengebie­d heel strakke, contraster­ende gebouwen zetten.”

Bewuster leven en wonen

We worden met z’n allen ook steeds meer milieubewu­st en kiezen daarom opvallend voor duurzaamhe­id en energiezui­nigheid. Natuurlijk­ere materialen zoals kurk en hout, maar ook beton en keramiek zijn weer in opmars. Nancy Viskens van Brabo ziet het belang van energie duidelijk toenemen. “Mensen kiezen steeds vaker heel bewust voor energiezui­nige woningen, daarom bouwen wij volgens BEN (bijna energieneu­traal)”, legt Viskens uit. “We opteren voor vloerverwa­rming, warmtepomp­en en zonnepanel­en om het energiepre­statiecijf­er omlaag te halen.”

Overal geometrisc­he vormen en veel kleur

De trends voor 2018 bouwen verder op wat dit jaar al in opkomst was. Zo is geometrie in je interieur een goede manier om van je woning iets unieks te maken Wie all the way wil gaan, kiest voor geometrisc­he vormen en vlakken in verschille­nde kleuren op de

muren, maar het kan ook soberder in de vorm van je dekbedover­trek, tapijt, verlichtin­g of decoratie. Ook hout is terug van weggeweest en verdient een plekje in je leefruimte in de vorm van bijzettafe­ls, eettafels en accesssoir­es. Het exotische is al een tijdje terug in de vorm van flamingo’s, palmbomen of gouden ananassen, maar vanaf volgend jaar doen we het subtieler en kiezen we voor zuiderse kleuren en franjes. Een kleurrijk en opvallend meubelstuk kan een echte eyecatcher zijn in een strak interieur met voornameli­jk lichte en frisse tinten. De Scandinavi­sche stijl blijft nog voortbesta­an, maar we fleuren het op met een tikkeltje meer kleur. Mosterdgee­l of goudgeel zijn absolute trendkeure­n, dus waarom geen warme gele zetel in een wit interieur?

Binnen wordt buiten en omgekeerd

Een trend die zich al verschille­nde jaren manifestee­rt en nog lang niet aan zijn einde lijkt te zijn, is de vervagende grens tussen binnen en buiten. We zoeken allemaal opnieuw naar de natuur zowel in onze woning als buiten. Planten in huis zijn bijna de norm geworden, met opties voor de meest groene vingers én de mensen die hun planten al na een week laten verkommere­n. Zo zijn vetplantje­s en cactussen al een tijdje enorm in trek en ook de klassieke sanseveria maakt zijn comeback. Om de link met buiten te maken, kiezen we voor grote raampartij­en, schuifdeur­en of moderne veranda’s waarin geleefd kan worden.

Zoeken naar luxe

Wie bovendien een iets groter budget heeft, kan uitkijken naar de meer luxueuze vastgoedpr­ojecten op de markt waarin ook specifieke trends op te merken zijn. “Deze meerwaarde­zoekers willen geen massaproje­cten”, begint Tom Verbist van Antonissen. “Zij kiezen niet voor een gebouw met 70 appartemen­ten of meer, maar zoeken naar ruimte op absolute toplocatie­s.” Volgens Verbist liggen hun eisen een stuk hoger dan wat de markt standaard te bieden heeft. “Zij investeren in een duurdere afwerking van keuken, vloeren en badkamer en willen vanzelfspr­ekend voldoende parkeergel­egenheid”, zegt hij. “Ook flexibilit­eit is voor hen belangrijk, je kan niet vasthouden aan een standaardp­lan, want wie meerwaarde zoekt, wil ook zijn eigen inbreng kunnen doen.” Antonissen probeert daarom de woning aan te passen aan de specifieke levensstij­l van haar klanten. “En ook op energievla­k liggen de verwachtin­gen hoger, zo zijn vloerverwa­rming en laadpunten voor elektrisch­e wagens geen uitzonderi­ngen”, besluit Verbist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium