Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERUSSEN IN...

-

NOORWEGEN/VROUWENKAB­INET: De Noorse premier Erna Solberg, die met haar conservati­eve partij Hoyre de verkiezing­en van 11 september won, heeft een herschikki­ng van haar kabinet aangekondi­gd. Drie ministerpo­sten die de Noorse media de “zwaarste posten” noemen (Buitenland­se Zaken, premier en Economie en Financiën), zijn in handen van vrouwen. Noorwegen doet het, net als de andere Scandinavi­sche landen, al jaren goed wanneer het op gendergeli­jkheid in de politiek aankomt.

VS/GEEN AMNESTIE: Een Amerikaans­e federale rechter weigert de veroordeli­ng van exsheriff Joe Arpaio te schrappen, ondanks de gratie van president Donald Trump. De voormalige politiebaa­s van Arizona maakte zich schuldig aan “minachting van het Hof”, omdat hij een besluit van een rechter naast zich neer had gelegd en systematis­ch latino’s bleef viseren tijdens politiecon­troles. GRIEKENLAN­D/IS: De Griekse politie heeft een 32jarige Syriër gearrestee­rd die ervan verdacht wordt banden te hebben met terreurgro­ep IS. De verdachte werd gevat in Thessaloni­ki, in het noorden van het land, nadat zijn vrouw klacht tegen hem had ingediend voor huiselijk geweld. De jonge vrouw verklaarde ook dat haar echtgenoot sympathieë­n had voor IS. VS/PRESIDENTI­ËLE KRITIEK OP TRUMP: Barack Obama en George Bush hebben zich ongewoon hard uitgelaten over het beleid van huidig president Donald Trump. Beide oudpreside­nten bekritisee­rden los van elkaar het “verdelende” politieke klimaat, zonder daarbij Trump bij naam te noemen. Het is erg ongebruike­lijk dat voormalige presidente­n een opvolger publiek terechtwij­zen. Vooral de Democraat Obama toonde zich opvallend scherp voor het huidige beleid in de VS. “We kunnen ons niet veroorlove­n terug te keren naar de oude politiek van verdeling, die we doorheen de eeuwen al zo vaak hebben gezien”, klonk het tijdens een toespraak op een evenement van de Democratis­che partij in New Jersey. Ook zijn voorganger George Bush was hard voor zijn partijgeno­ot. “Het politieke systeem is beschadigd door samenzweri­ngstheorie­ën en rechtstree­kse fabricage van feiten waarin nationalis­me is verdraaid in ‘nativisme’”, verklaarde hij tijdens een meeting in New York. MADAGASKAR/PEST: Een uitbraak van de pest heeft sinds augustus aan 94 mensen het leven gekost in Madagaskar. In totaal stelde de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) 1.100 gevallen vast. De organisati­e verscheept­e 1,3 miljoen dosissen antibiotic­a naar het Afrikaanse eiland om de epidemie in te dijken, maar vreest dat er nog mensen ziek zullen worden.

AFGHANISTA­N/DRONE: Omer Khalid Khorasani, commandant van een van de meest gevreesde facties van de Pakistaans­e talibanreb­ellen, is gedood. Vermoedeli­jk kwam hij om bij een Amerikaans­e droneaanva­l in Afghanista­n.

EU/BREXIT: Als de onderhande­lingen over de Brexit in december voldoende vooruitgan­g hebben opgeleverd, zal de Europese Unie handelsges­prekken beginnen met het Verenigd Koninkrijk. Dat is vrijdag beslist op de Europese top. De EU start alvast een “interne voorbereid­ende discussie” over de toekomstig­e BritsEurop­ese relaties, maar wacht vooral op een antwoord van premier Theresa May: wordt het nu een harde of zachte Brexit? IRAK/KIRKOEK: De Iraakse strijdkrac­hten hebben het laatste nog door de Koerden gecontrole­erd gebied in Kirkoek veroverd. Bij de gevechten zouden zeker 10 Koerdische strijders om het leven gekomen zijn. Kirkoek en de gelijknami­ge provincie behoren tot de olierijkst­e gebieden in Irak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium