Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verrassend­e wending in moordzaak matrassenk­oning

Verklaring­en verdachte geven onderzoek naar dood Zoerselse zakenman verrassend­e wending

- JORIS VAN DER AA, SAM REYNTJENS

Het onderzoek naar de fatale overval bij zakenman Jerry Coeman (60) uit Zoersel volgt een totaal nieuwe piste. Een van de verdachten heeft aan de speurders onthuld dat de ‘matrassenk­oning’ betrokken was bij de smokkel van cocaïne en xtc-pillen. Coeman zou hebben samengewer­kt met een organisati­e die drugs vanuit Venezuela invoerde. De cocaïne zou zijn verstopt in matrassen. De overvaller­s waren op zoek naar 5 miljoen euro cash geld, dat Coeman in zijn woning zou hebben verborgen. In het onderzoek zijn inmiddels vijf verdachten van Servische origine opgepakt en aangehoude­n, bevestigt het parket.

H et onderzoek naar de fatale overval bij zakenman Jerry Coeman (60) uit Zoersel neemt een totaal nieuwe wending. Volgens een van de verdachten was de ‘matrassenk­oning’ betrokken bij de smokkel van cocaïne en xtc en wilden de overvaller­s hem beroven van zijn drugsgeld.

Jerry Coeman, zaakvoerde­r van de bekende matrassenw­inkel Dreamteam Slaapcomfo­rt uit Malle, kwam op 4 mei van dit jaar om het leven bij een brutale home invasion in zijn villa aan de Kievitheid­e in Zoersel. Een commando van drie tot zes overvaller­s viel er die avond binnen, mishandeld­e hem en plakte zijn mond af met duct tape. De vriendin van Coeman bevond zich op dat moment in de slaapkamer op de eerste verdieping. Een van de gangsters bedreigde haar met een vuurwapen.

5 miljoen euro cash

De overvaller­s haalden het huis van Coeman overhoop, maar namen nauwelijks buit mee. Alleen wat geld en een Rolex-horloge bleken te zijn verdwenen. Een collectie goud bleef achter onder de zetel in de woonkamer. Toen de gangsters weer vertrokken, leefde Coeman wellicht nog. Volgens de wetsdokter had hij een breuk aan zijn oogkas en zijn kaak opgelopen, maar stikte hij wellicht in zijn

braaksel omdat zijn mond was afgepakt. In het onderzoek naar de fatale home invasion zijn intussen vijf verdachten opgepakt en opgesloten in de gevangenis. Het gaat om mannen van Servische origine uit Antwerpen, Luik, Berlijn en Podgorica (Montenegro). Een van hen, Koco V. uit Luik, heeft de speurders nu op een volledig nieuwe piste gezet. Volgens hem was de Zoerselse matrassenk­oning betrokken bij een internatio­nale smokkel van cocaïne en xtc. Hijzelf en de andere overvaller­s zouden de opdracht hebben gekregen om 5 miljoen euro drugsgeld en documenten te gaan roven bij Coeman. De bende zou zijn getipt dat de zakenman het enorme bedrag cash in zijn kluis had opgeborgen. “Het slachtoffe­r was absoluut geen heilige”, zo liet Koco V. tijdens een verhoor optekenen.

Matrassen vol cocaïne

Koco V. legde aan de speurders uit dat het bedrijf van Coeman een soort overslagce­ntrum voor cocaïne en xtc zou zijn geweest. De zakenman zou hebben samengewer­kt met een organisati­e die cocaïne invoerde vanuit Venezuela. De drugs verborg ze in matrassen. In de zaak van Coeman haalde de bende het witte poeder uit de matrassen en vervolgens vulde ze die volgens Koco V. met xtc-pillen die zouden zijn geproducee­rd in een drugslab in de buurt van Breda. Daarna vertrok de vrachtwage­n met matrassen opnieuw vanuit Malle op transport. Koco V. verklaarde dat hij en de andere overvaller­s werkten voor de 52-jarige Zoran B., de organisato­r van de operatie. Maar die zou dan weer werken voor een mysterieuz­e en nog niet geïdentifi­ceerde opdrachtge­ver, die ‘de eenbenige Belg’ of ‘de man met de prothese’ wordt genoemd. Volgens spijtoptan­t Koco V. was die man met de prothese een kennis van slachtoffe­r Jerry Coeman en zijn vrouw. Koco V. onthulde aan de speurders dat het aanvankeli­jk de bedoeling was om een vrachtwage­n met matrassen vol drugs te overvallen. “We hebben dagenlang geobservee­rd in de buurt van de winkel van Coeman in Malle.” Volgens Koco V. zagen ze hoe Coeman zijn zaak hermetisch afsloot toen de partij met drugsmatra­ssen arriveerde. Een tijd later werden de matrassen weer ingeladen en vertrok de vrachtwage­n opnieuw. De overvaller­s volgden hem, maar kwamen voor een bijzonder onaangenam­e verrassing te staan. “Het transport werd beschermd door een BMW met Nederlands­e nummerplat­en”, aldus Koco V. “De inzittende­n bleken gewapende Tsjetsjene­n te zijn. Ze lieten ons stoppen en maakten ons duidelijk dat we hen niet meer mochten achtervolg­en of we zouden doodgescho­ten worden.” Volgens Koco V. stapte het team van organisato­r Zoran B. daarna over op het tweede plan: Jerry Coeman beroven van de opbrengst van de drugsdeal. Antwerps parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden bevestigt dat er vijf verdachten zijn opgepakt voor de fatale overval op Jerry Coeman. Over de drugspiste blijft het parket op de vlakte. “Het onderzoek naar de precieze omstandigh­eden loopt nog”, zo klinkt het. Afgelopen week zijn beide zonen van Coeman nog verhoord door de federale politie. Meester Philippe Carsau bevestigt dat Koco V. verregaand­e verklaring­en heeft afgelegd. “Mijn client is in dit verhaal meegesleur­d. Daarom heeft hij beslist om openheid van zaken te geven en te vertellen wat hij wist.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Jerry Coeman. Volgens de verklaring­en van een van de verdachten was hij “zelf geen heilige” en hield hij zich in met smokkel van cocaïne en xtc.
FOTO RR Slachtoffe­r Jerry Coeman. Volgens de verklaring­en van een van de verdachten was hij “zelf geen heilige” en hield hij zich in met smokkel van cocaïne en xtc.
 ?? FOTO'S BFM, RR ?? Boven: de winkel van Jerry Coeman in Malle. Onder: zijn villa in Zoersel, waar hij om het leven kwam.
FOTO'S BFM, RR Boven: de winkel van Jerry Coeman in Malle. Onder: zijn villa in Zoersel, waar hij om het leven kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium