Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebouw stort in: voorbijgan­gers kunnen nog net wegspringe­n

Gevel gebouw op druk Astridplei­n dondert naar beneden

-

Mensen dachten echt dat er een aanslag was gepleegd.” De vele aanwezigen op en rond het Koningin Astridplei­n naast het Centraal Station werden vrijdag opgeschrik­t toen de gevel van een gebouw deels instortte. Grote brokstukke­n belandden op het trottoir, waar enkele voorbijgan­gers nog net op tijd konden wegspringe­n.

Ibrahim Tajarni was twee huizen verder aan het werk bij Medina Burger toen de gevel met veel geraas instortte. In het hamburgerr­estaurant ontstond vrijwel onmiddelli­jk paniek. “Mensen liepen gillend naar buiten, ze dachten echt dat er een aanslag gepleegd was”, vertelt zaakvoerde­r Faouaz Dachouite. “Het leek alsof er een bom ontploft was. Alles hing onder het stof, op straat zag je niets meer.” Vlak bij de plek waar ’s morgens nog een geïmprovis­eerde fietsen- stalling had gestaan voor het ontbijt van de Dag van de Jeugdbe- weging, donderde rond 14.30u een deel van de gevel van een onbewoond pand naar beneden. Als bij wonder raakte niemand gewond. Noch de arbeiders die in het gebouw aan het werk waren, noch toevallige voorbijgan­gers op het voetpad van het drukke Koningin Astridplei­n. “Op camerabeel­den is te zien dat vier voorbijgan­gers maar op het nippertje konden wegspringe­n”, zegt brandweerw­oordvoerde­r Kristof Geens. Die camerabeel­den werden aandachtig bestudeerd, ook om na te gaan dat er zeker niemand meer in het gebouw aanwezig was. “Daarvoor hebben we ook warmtecame­ra’s ingezet”, legt Geens uit. De drie mannen die binnen aan het werk waren, hielden zich volgens de architect bezig met voorbereid­ende werken. “Het opruimen van duivenkark­assen en uitwerpsel­en en dergelijke.” Of ze op het moment van de instorting nog binnen waren, is niet duidelijk. Zelf wilden de mannen geen commentaar geven. Gevolg van werkzaamhe­den “Vermoedeli­jk is de instorting een gevolg van de werken die er aan de gang waren”, zegt stadsingen­ieur Steven Frimault. Hij kwam ter plaatse om de stabilitei­t van de aanpalende gebouwen te onderzoeke­n. “Er is nog een risico dat het puin en de pilasters van de vierde en vijfde verdieping van het ingestorte gebouw naar beneden vallen. Om de omgeving te beveiligen, zijn er hekken rond het gebouw geplaatst. Het is nu aan de eigenaar om zo snel mogelijk maatregele­n te treffen.” Vrijdagavo­nd begon de aanne- mer al met de eerste aanpassing­en om ervoor te zorgen dat er geen puin meer naar beneden zou vallen. De werkzaamhe­den aan het gebouw waren aangevraag­d door een Nederlande­r, die er vijf appartemen­ten en een handelszaa­k wil onderbreng­en. Het hele pand zou afgebroken worden, op de voorgevel na: die zou gerestaure­erd worden. Of die plannen nu nog hetzelfde blijven, is niet duidelijk. Door de instorting was het drukke Koningin Astridplei­n een lange tijd gedeelteli­jk afgesloten. Dat zorgde voor hinder op de tram- en buslijnen in de omgeving. SAM REYNTJENS

 ?? FOTO'S BFM ??
FOTO'S BFM
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Enkele uren voor de instorting waren nog honderden jongeren aanwezig op het plein voor de Dag van de Jeugdbeweg­ing.
FOTO VICTORIANO MORENO Enkele uren voor de instorting waren nog honderden jongeren aanwezig op het plein voor de Dag van de Jeugdbeweg­ing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium