Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veerle Baetens

Antwerpse actrice Veerle Baetens maakt in heel Europa indruk met thrillerre­eks ‘Tabula Rasa’, maar blijft met de voeten op de grond

-

“Botox? Daar begin ik niet aan”

Een gevierde actrice die leert schilderen in de tekenacade­mie om de hoek: we zien het Julia Roberts niet doen. Veerle Baetens (39), toch een beetje onze Julia Roberts, doet het wel. Met haar dochter Billie-Louise (8). Omdat mama zeker niet te oud is om bij te leren. Een gesprek met de vrouw die ons de stuipen op het lijf gaat jagen met de thrillerre­eks Tabula Rasa.

Een glas witte wijn en een voetbankje, en Veerle Baetens is content. Daar zit ze dan, met één blote voet die een vers litteken draagt. Een aandenken aan een iets te wilde sprong van een boomstam in een bos. De breuk in haar hiel is bijna geheeld. “Weet je wat ze in het ziekenhuis zeiden dat ik zo leuk vond? Ze zeiden: we gaan dat opereren, ge zijt nog jong. Altijd fijn om te horen dat je nog jong bent. Ik ga geen marathons meer lopen, maar ik wil kunnen springen en dansen.”

Je wordt in januari 40... ...geen enkel probleem. Het gaat alleen maar beter.

Zeg dat wel: je bent in nog geen twintig jaar... ...van niets naar iets opgeklomme­n? (lacht)

En zeggen dat het allemaal zeventien jaar geleden begonnen is door Fanny te spelen in

Misstoesta­nden, de verfilming van een stripverha­al van De Kiekeboes. Fanny was groot, blond en had een volle boezem. Ik was klein, zwart en mijn boezem was zeker niet vol. Nog altijd niet. En ik heb dat al-le-maal kunnen verbergen.

Acteren, zingen, schrijven, regisseren, je kunt het allemaal, zelfs tekenen. Wist je dat ik terug met de tekenacade­mie ben begonnen? Ik volg daar schilderen. Puur als hobby.

Fluisterde­n ze in de klas niet: wat zit die Veerle Baetens hier te doen? Er zijn veel mensen die mij niet kennen, hoor. Niet iedereen kijkt televisie.

Kom, kom, Veerle. Echt waar. In Overijse wonen veel buitenland­ers, in de tekenacade­mie ben ik anoniem. Ik heb al superveel bijgeleerd. Als ik ooit Het Smelt ga regisseren (de verfilming van de bestseller van Lize Spit, red.), gaat me dat keihard helpen. De eerste vraag die de leerkracht me stelde was: hoeveel tinten grijs zitten er in deze zwart-witfoto? Duizend, zei ik. Nee, zei de leerkracht: zeven.

En ik maar denken dat er vijftig tinten grijs waren.

In die foto in ieder geval niet (lacht). Ik vind het zo fantastisc­h dat ik de tijd heb om naar de academie te gaan en te schilderen. En mijn dochter gaat mee, al zit ze wel in een ander lokaal. Héél rustgevend.

Van rust gesproken: hoe is het met de yoga?

Die ligt even stil. (wijst naar haar blote voet) Met de revalidati­e heb ik er even geen tijd voor, maar ik ga er stilaan weer aan beginnen.

Jij beoefent de kundalini yoga, de moeder van alle yoga’s genoemd. Naar het voorbeeld van Yogi Bhajan. Die zei ooit: wie de stilte onder de knie krijgt en begrijpt, ontvangt alle kennis. Stilte, daar draait het om. Eigenlijk zoek ik al mijn hele carrière de stilte op. Want als actrice moet je dat podium op en páts, presteren. Dat is spannend en zenuwslope­nd tegelijk. De kundalini yoga is erg gefocust op het wegwerken van het ego, wat in deze business niet evident is.

Een groot ego heb jij nooit gehad. Mag intussen wel, met zo’n palmares. Je bent een belangrijk­e actrice.

Ik ben helemáál niet belangrijk. (zet de handpalmen tegen elkaar, buigt het hoofd en praat in zichzelf) Komaan, Veerle, denk aan de kundalini yoga: je bent niet belangrijk (lacht). Je mág een ego hebben, je móét. Maar je mag dat ego nooit het stuur van de auto laten nemen.

Heeft jouw ego nooit een stukje mogen rijden? Even je kop zot laten maken? Toen de hype rond Sara (de telenovell­e op VTM die Vlaanderen in 2007 en 2008 in de ban hield, red.) op zijn hoogtepunt was, misschien. Misschien meer nog tijdens de opnames van de politieree­ks

 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? Veerle Baetens speelt in de nieuwe thrillerre­eks Tabula Rasa een vrouw met geheugenve­rlies.
FOTO VRT Veerle Baetens speelt in de nieuwe thrillerre­eks Tabula Rasa een vrouw met geheugenve­rlies.
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Met de cast van Tabula Rasa tijdens de première op Film Fest Gent.
FOTO CARLO COPPEJANS Met de cast van Tabula Rasa tijdens de première op Film Fest Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium