Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu op zoek naar Bendeleide­rs

Christiaan B. eindelijk geloofwaar­dige piste, maar nog lange weg te gaan

- YVES BARBIEUX, MARK EECKHAUT

Met Christiaan B. hebben wij voor het eerst een geloofwaar­dige piste om de Bende van Nijvel te ontmaskere­n”, zegt procureurg­eneraal Christian De Valkeneer. “Wij moeten nu onderzoeke­n of collega’s bij de rijkswacht of Groep Diane de man bij de Bende gevolgd zijn. Wij moeten ook weten wie het bevel gegeven heeft om de feiten te plegen.”

“De kans is reëel dat Christiaan B. wel degelijk ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is”, zegt De Valkeneer. “Naast de eigen bekentenis­sen van de man aan zijn broer, beschikken wij over andere elementen die in die richting wijzen. Maar harde bewijzen ontbreken vooralsnog. Helaas is onze sleutelfig­uur intussen overleden. Wij kunnen hem niet meer verhoren om de bekentenis­sen aan zijn broer te laten bevestigen.”

Nu ze een naam hebben, kunnen de onderzoeke­rs beginnen te zoeken naar medeplicht­igen. “Wie waren de andere bendeleden? Om daar achter te komen, zullen we de lijst met de namen van andere rijkswacht­ers en leden van de Groep Diane tegen het licht van deze nieuwe informatie houden. Wij moeten ook hoger in de hiërarchie op zoek gaan naar mogelijke opdrachtge­vers. Christiaan B. was een gewone rijkswacht­er. Hij was niet de man die de lakens uitdeelde.”

De mogelijke betrokkenh­eid van rijkswacht­ers – en meer bepaald van de toenmalige elite-eenheid Groep Diane – bij de moordende raids van de Bende van Nijvel is een van de vaakst terugkeren­de hypotheses in het onderzoek. Rijkswacht­ers met extreemrec­htse sympathieë­n zouden bereid zijn geweest om hun antiterreu­ropleiding en doorgedrev­en kennis van vuurwapens te misbruiken om het land in een sfeer van terreur te dompelen. De bevolking zou daardoor klaargesto­omd worden voor de volgende stap: het politieke landschap zou een ruk naar rechts krijgen en het politieapp­araat zou aanzienlij­k versterkt worden.

Van hypothese naar waarheid

Tot dusver was dit een hypothese, maar dankzij de bekentenis­sen van Christiaan B. is die intussen wel waarheid geworden. Besefte Christiaan B. destijds waar hij juist aan meewerkte? Klaarblijk­elijk had hij het er op de duur toch moeilijk mee. Twee weken voor hij midden mei 2015 zou overlijden, biechtte hij zijn broer op dat hij deel had uitgemaakt van de Bende van Nijvel. Pas toen plaatste die broer allerlei gebeurteni­ssen in de juiste context. Onder meer de opmerking van Christiaan bij een tv-verslag over een Bende-overval: “Die wapens en GTI’s zullen zij nooit terugvinde­n.” Dat wist Christiaan dus niet alleen omdat hij rijkswacht­er was, maar vooral ook omdat hij lid was van de Bende. Toen de politie broer B. robotfoto nr. 19 van ‘De Reus’ toonde en een foto van Christiaan B. toen hij bij Groep Diane was, was er voor hem geen twijfel meer mogelijk: Christiaan was de gevreesde ‘Reus’ van de Bende.

Tijd dringt

“De zoektocht naar mededaders wordt een lastige klus”, beseft De Valkeneer. “Er zijn intussen heel wat mensen overleden die ons hadden kunnen helpen. Het goede nieuws is dat het onderzoek eindelijk een bepaalde richting uitgaat, maar de ingeslagen weg is wel een brede boulevard. Er moeten nog heel veel zaken worden uitgeklaar­d.”

Komt het ooit nog tot een proces? “Wij hopen de slachtoffe­rs en nabestaand­en ten minste nog te kunnen uitleggen wat er precies gebeurd is. Zij hebben daar recht op”, antwoordt De Valkeneer. “Maar wij gaan nog altijd voor een assisenpro­ces en een veroordeli­ng. Christiaan B. ontsnapt daar hoe dan ook aan, maar hopelijk kunnen wij andere verdachten voor de rechter brengen.”

“Het is niet alleen van belang om de verjaring voor te blijven. Die treedt over acht jaar in. Het hof van Cassatie stelt ook dat elke verdachte binnen een redelijke termijn berecht moet worden. In de moord op minister van Staat André Cools is een van de hoofdverda­chten zo aan een nieuw assisenpro­ces ontsnapt. Dat kan ons in dit dossier ook overkomen. En dan is het definitief gedaan.”

 ??  ?? FOTO RR Christiaan B. in 1989 bij de voorstelli­ng van de nieuwe GTI, de auto die de rijkswacht meer snelheid en power moest geven in de strijd tegen de Bende.
FOTO RR Christiaan B. in 1989 bij de voorstelli­ng van de nieuwe GTI, de auto die de rijkswacht meer snelheid en power moest geven in de strijd tegen de Bende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium