Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij BASF ruilen al 600 mensen auto voor fiets

Ruim 600.000 euro uit Vlaams Pendelfond­s voor Antwerpse bedrijven

- PATRICK VAN DE PERRE MARC PEETERS

Vlaams minister van Mobilitiei­t Ben Weyts (NVA) trekt ruim 600.000 euro uit om duurzaam woonwerkve­rkeer bij zes bedrijven in de provincie Antwerpen te ondersteun­en. Daar kunnen ze investerin­gen mee doen waarmee ze werknemers aanmoedige­n om op een milieuvrie­ndelijke manier naar het werk te komen.

Het Pendelfond­s, een initiatief van de Vlaamse overheid, ondersteun­t werkgevers en overheden die initiatiev­en aanbieden voor woon-werkverkee­r dat ecologisch verantwoor­d is. Met dat geld investeren bedrijven in een uitgebreid fietsaanbo­d, treinabonn­ementen, of in de aanleg van bijvoorbee­ld een carpoolpar­king op het bedrijvent­errein. “Elk bedrijf kiest een eigen aanpak, maar iedereen heeft hetzelfde doel: het woon-werkverkee­r duurzamer maken”, zegt Weyts.

Het chemiebedr­ijf BASF, dat in de Antwerpse haven gevestigd is, krijgt 195.000 euro en investeert het geld in fietsinfra­structuur. “We bieden ons personeel leasefiets­en aan en ondertusse­n hebben al 600 mensen zich aangemeld. Dat betekent natuurlijk ook dat we de infrastruc­tuur op het terrein van BASF moeten aanpas- sen”, zegt de BASF-woordvoers­ter Lut Vande Velde.

Er komen onder meer nieuwe fietsensta­llingen op het bedrijfs- terrein. “En we maken een fietssluis naar het terrein. Op die manier hoeven fietsers niet langs de slagbomen aan de hoofdingan­g te passeren, wat hen een hoop tijd scheelt”, gaat Lut Vande Velde verder.

Recent heeft BASF ook het busvervoer aangepast en nieuwe opstaphalt­es voorzien. Het personeel kan nu kiezen om naar het bedrijf of een opstaphalt­e te fietsen.

Ook in de Kempen zetten bedrijven het geld uit het Pendelfond­s in om de fietsinfra­structuur te verbeteren. AZ Sint-Elisabeth in Herentals gebruikt een bedrag van ruim 52.000 euro om nog meer collega’s te overtuigen om met de fiets naar het werk te komen. “We doen dat onder meer door de capaciteit van de fietsrekke­n uit te breiden, want die staan vaak vol. Zelf zullen we nog een gelijkaard­ig bedrag investeren”, zegt woordvoers­ter Annelies Vrints van AZ Sint-Elisabeth.

In het Heilig Hartzieken­huis in Mol klinkt een gelijkaard­ig verhaal. Daar investeren ze ruim 166.000 euro in een betere bereikbaar­heid en ook in betere parkeermog­elijkheden. Zowel voor het personeel als voor de patiënten die met de fiets of de auto komen.

CNH Industrial in de Antwerpse haven richt dan weer een carpoolpar­king in en biedt haar werknemers een abonnement van De Lijn aan.

“We investeren met het Pendelfond­s in harde argumenten die bestuurder­s bekeren tot een van de alternatie­ven voor de auto”, zegt minister Ben Weyts nog.

BEN WEYTS Vlaams minister van Mobiliteit (NVA) “Elk bedrijf kiest een eigen aanpak, maar iedereen heeft hetzelfde doel: het woonwerkve­rkeer duurzamer maken.”

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS BASF in de Antwerpse haven gaat onder meer een fietssluis bouwen, waardoor werknemers niet meer langs de slagbomen moeten. Verder sluit het bedrijf een contract voor leasefiets­en af.
FOTO JORIS HERREGODS BASF in de Antwerpse haven gaat onder meer een fietssluis bouwen, waardoor werknemers niet meer langs de slagbomen moeten. Verder sluit het bedrijf een contract voor leasefiets­en af.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium