Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naar uw favoriete film kijken kan geheugenve­rlies vertragen

Stad Antwerpen ondersteun­t Israëlisch­e start-up die revolution­aire behandelin­g ontwikkelt

- CHRISTOF WILLOCX

De Israëlisch­e ondernemer Paul Nurflus (52) heeft een revolution­aire techniek bedacht om het brein van beginnende alzheimerp­atiënten beter te laten werken. Hij wil de techniek vanaf volgend jaar in Antwerpen uittesten.

Een delegatie van de stad Antwerpen ging in september op economisch­e missie naar de Israëlisch­e stad Tel Aviv. Ze organiseer­de daar een wedstrijd voor startups. Die werd gewonnen door Best Brain, waarvan Paul Nurflus algemeen directeur is. Als trofee verblijft Nurflus nu drie weken op kosten van de stad in Antwerpen. “Ik heb hier al drie investeerd­ers voor mijn technologi­e gevonden, en ik heb ook nog afspraken met dokters in Antwerpse ziekenhuiz­en”, zegt Paul Nurflus.

“Ik heb jarenlang als ingenieur voor communicat­iebedrijve­n gewerkt. De medische sector is nieuw voor mij. Ik kwam ermee in aanraking omdat mijn zoon tot zijn zestiende niet kon lezen. Hij kon nochtans wel goed spreken en begreep de leerstof op school. Dokters konden ons niet zeggen waarom mijn zoon zelfs geen drie letters na elkaar kon lezen. Maar toen ik hem met een speciale headset naar films liet kijken die hij graag zag, kon hij het ineens wél. Hij kan nu moeiteloos teksten lezen en trekt volgend jaar naar de universite­it.”

Brein krijgt beloning

De headset die de zoon van Nurflus heeft gebruikt, beloont zijn brein als het iets goeds doet. “Vergelijk het met een hond die elke keer snoepjes krijgt als hij een bepaald trucje doet”, zegt Nurflus. “De hond zal dat trucje dan blijven doen, omdat hij ervoor wordt beloond. Bij ons brein is dat hetzelfde: als we het belonen, zal het doen wat wij willen.”

Alleen gebruikt Best Brain geen snoepjes, maar films. “De patiënt kiest een film die hij graag ziet, zodat zijn brein zich ermee kan ontspannen”, zegt Nurflus. “De patiënt zet de headset vervolgens op zijn hoofd, en de elektroden controlere­n het deel van het brein dat bij de patiënt niet zo goed werkt. Als er bij het bekijken van de film veel hersenacti­viteit is op de plaats waar die er moet zijn, blijft de film verder spelen. Anders wordt het beeld zwart. Het brein wordt daardoor onmiddelli­jk beloond of gestraft, en wordt dus aangemaand om goed te functioner­en. Als de patiënt de film zo’n twintig keer – met een frequentie van twee keer per week – bekijkt, moet zijn brein al veel beter werken.”

Nurflus gebruikt daarvoor een therapie die al veertig jaar bestaat, maar die nog niet toegankeli­jk was voor een breed publiek, onder meer door een gebrek aan gespeciali­seerde dokters.

Zonder begeleidin­g

“Ik heb die therapie vertaald naar een headsetsys­teem, waardoor een koptelefoo­n met allerlei elektroden de functie van een dokter overneemt”, zegt Paul Nurflus. “Een dokter moet de headset voorschrij­ven, maar van dan af kan de patiënt zonder medische begeleidin­g zijn brein beter laten functioner­en.”

Best Brain wil de techniek in de eerste plaats toepassen op patiënten die in een beginnend stadium van de ziekte van Alzheimer zitten. “Voor die ziekte is er nog geen therapie. Daarom richten we ons eerst op dat publiek”, zegt Paul Nurflus. “Ik wil mijn Best Brain-technologi­e volgend jaar in Antwerpen klinisch uittesten. Vanaf 2019 moeten mensen die een beginnende fase van de ziekte hebben, de technologi­e kunnen kopen. Over de prijs kan ik nog niets zeggen, maar we willen de headset alleszins betaalbaar maken.”

De Israëliër wil de techniek in een verdere toekomst ook toepassen om de concentrat­ie van kinderen met ADHD te verbeteren, het brein van mensen met autisme te stimuleren en om het concentrat­ievermogen in stresssitu­aties te verbeteren.

 ??  ?? Paul Nurflus, oprichter van de startup Best Brain, demonstree­rt de headset die bij de behandelin­g wordt gebruikt. “De koptelefoo­n met elektroden neemt de functie van een dokter over.”
FOTO JAN VAN DER PERRE
Paul Nurflus, oprichter van de startup Best Brain, demonstree­rt de headset die bij de behandelin­g wordt gebruikt. “De koptelefoo­n met elektroden neemt de functie van een dokter over.” FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium