Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel past effectenta­ks op vraag van CD&V toch aan

-

Premier Chales Michel (MR) heeft een regeringsc­risette over de effectenta­ks afgewend. Hij sleepte gisteren een akkoord uit de brand over de omstreden belasting. CD&V heeft haar slag deels thuisgehaa­ld.

MR, Open Vld en N-VA wilden niets meer veranderen aan de taks uit het zomerakkoo­rd. Die belast iedereen die meer dan 500.000 euro op een effectenre­kening heeft staan. Maar de Raad van State liet onlangs weten dat die taks wel eens discrimine­rend kan zijn. Omdat die niet op alle effecten – bijvoorbee­ld aandelen op naam en aandelen die niet op de beurs genoteerd zijn – van toepassing is. Ook fiscaliste­n waarschuwd­en voor een vernietigi­ng door het Grondwette­lijk Hof.

Grote trofee

Uit vrees daarvoor eiste CD&V nog aanpassing­en. Vlak voor de verkiezing­en moeten vaststelle­n dat haar grote trofee uit het zomerakkoo­rd in het water valt, gaf Kris Peeters en co koude rillingen.

Gisterenav­ond haalden de christende­mocraten voor een deel hun slag uit. Niet-beursgenot­eerde aandelen die op een effectenre­kening staan en andere effecten zoals trackers en certificat­en vallen nu ook onder de taks. Voor aandelen op naam is dat niet het geval. Er komt ook een mechanisme om te vermijden dat particulie­ren nog snel een vennootsch­ap oprichten om de taks, die volgend jaar 254 miljoen euro moet opleveren, te kunnen ontwijken.

Spanning voorlopig weg

Of de hele heisa rond de taks nu van de baan is, is nog niet helemaal zeker. De deal gaat nu immers nog eens naar de Raad van State, die een maand heeft om een nieuw advies af te leveren. Maar in elk geval is de nieuwe spanning die zich rond het dossier heeft opgebouwd – en dat ook de rest van het zomerakkoo­rd in gevaar bracht – nu voorlopig weg.

 ??  ?? Kris Peeters.
FOTO PHOTO NEWS
Kris Peeters. FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? Charles Michel.
FOTO PHOTO NEWS
Charles Michel. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium