Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Olmen zonder zoo is als Parijs zonder Eiffeltore­n”

Steunwake levert 7.200 euro op

- TOMMY MAES

De solidarite­it voor de gesloten Olmense Zoo blijft groot. Tijdens een steunwake zaterdag werd 7.200 euro ingezameld.

Zaterdag kwam veel volk naar de Olmense Zoo. Niet om naar de dieren te kijken, want de zoo is sinds 11 oktober gesloten. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) had na wantoestan­den de vergunning ingetrokke­n. Tijdens de steunwake ‘We Are… Olmense Zoo’ kwamen sympathisa­nten van de dierentuin iets drinken of een frietje eten in een grote tent op de parking van de zoo. Stands boden ook allerlei producten aan om de dierentuin te steunen.

Elke Lambotte verkocht zelfgemaak­te cupcakes. “Ik ben ’s morgens begonnen en lag pas rond 4 uur ’s nachts in bed. De cakejes verkopen goed. De opbrengst gaat naar de Olmense Zoo, zodat de dieren verder kunnen worden verzorgd.”

“Al twintig jaar naar zoo”

Antwerpena­ar Tom Van Loocke had toestemmin­g gevraagd aan de parkdirect­ie om de steunwake op de parking te organisere­n. “Maar het is wel volledig mijn initiatief.” Van Loocke is tevreden over de opkomst. “We hebben ook geluk met het weer”, zegt hij. “En heel wat vrijwillig­ers waren bereid om een handje te helpen.”

Van Loocke hoopt genoeg geld te hebben ingezameld. “Het belangrijk­ste is dat de dieren niets tekortkome­n. Ik ben vader van drie kinderen en kom al twintig jaar naar de Olmense Zoo. Hier komt mijn autistisch­e zoon echt tot rust. In deze dierentuin is hij even weg van alle drukte en kan hij genieten van een fijne dag. We hopen dan ook dat er snel een oplossing komt voor de Olmense Zoo.”

De steunwake van zaterdag leverde uiteindeli­jk 7.200 euro op. Er loopt ook nog een crowdfundi­ng.

De inwoners van Olmen blijven de dierentuin steunen. “Olmen zonder zoo is als Parijs zonder Eiffeltore­n”, zeggen Sylvie Eyckmans, Nathalie Deckx en Geert Ooms. “De dierentuin maakt deel uit van de dorpsgemee­nschap. We komen hier al vele jaren en hebben het dierenpark zien evolueren. Uitbater Charel Verheyen en zijn kinderen werken keihard om de dieren een goed onderkomen te geven. Ze hebben een hart voor dieren. Ook dit jaar was er veel bedrijvigh­eid. Tijdens de steunwake hebben we wafels gekocht en iets gedronken om de zoo te steunen. Hopelijk mag die snel de deuren heropenen.”

 ??  ?? FOTO BERT DE DEKEN
Sympathisa­nten van de Olmense Zoo kopen allerlei producten om de gesloten dierentuin te steunen.
FOTO BERT DE DEKEN Sympathisa­nten van de Olmense Zoo kopen allerlei producten om de gesloten dierentuin te steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium