Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rajoy drijft Puigdemont in het nauw

Spaanse premier neemt bestuur Catalonië over, gesterkt door oppositie, de wet én Europa

- FARID EL MABROUK

De Spaanse premier Mariano Rajoy duwt de Catalaanse voorstande­rs van onafhankel­ijkheid steeds meer in de hoek. Hij voelt zich niet alleen geruggenst­eund door de wet en de oppositie, ook Europa legt hem geen strobreed in de weg. Daardoor treedt de premier vastberade­n en hard op, zoals met het naar huis sturen van de Catalaanse regering en de organisati­e van nieuwe verkiezing­en.

Het wordt de nucleaire optie genoemd, maar Rajoy schrok er zaterdag niet voor terug om het fameuze grondwetsa­rtikel 155 in te roepen. Als de Senaat het voorstel komende vrijdag goedkeurt – en niets wijst op het tegendeel – neemt de Spaanse regering het bestuur in Catalonië over, wordt de Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont aan de kant geschoven en komen er binnen de zes maanden nieuwe verkiezing­en; waaraan Puigdemont niet mag deelnemen.

De Catalaanse regeringsl­eider noemde het optreden van Rajoy “de ergste aanval op de Catalaanse autonomie

sinds dictator Franco”. En sommigen noemen de premier al de Erdogan van Zuid-Europa. “Dat is overdreven. Rajoy zit daarvoor te zeer ingebed in de Europese structuren”, zegt Europa-specialist Hendrik Vos (UGent). “Maar het is wel waar dat hij zich ver waagt.”

Zeker is dat de man uit Santiago de Compostela zich heeft ontpopt van een ietwat weifelend boekhouder­stype tot een vastberade­n politicus die zonder omkijken handelt. Dat hij de wet achter zich heeft – het Catalaans onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 1 oktober is ongrondwet­telijk – sterkt de stugge en principiël­e jurist in zijn overtuigin­g dat hij op de juiste weg zit.

Een ongelijke strijd

Ook de steun van oppositiep­artijen PSOE (socialiste­n) en Ciudadanos (rechts-liberalen) sterkt de Spaanse eerste minister. Maar nog belangrijk­er is de steun vanuit Europa. In Vlaanderen is er wel nog enige sympathie voor de Catalanen, maar dat is in de meeste andere landen helemaal niet het geval. Ondanks het gewelddadi­g optreden van de Spaanse politie kijkt Europa de andere kant op.

“Sommige staten hebben schrik dat Catalonië elders navolging krijgt. En vergeet niet dat de Spaanse diplomatie op volle toeren draait en Rajoy een goed netwerk heeft binnen de EU. Het is dus een ongelijke strijd,” stelt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). Als Catalonië onaf hankelijk wordt, zet het zich bovendien buiten de EU.

Rajoy kan de Catalanen bovendien schrik aanjagen met economisch­e argumenten. Honderden bedrijven hebben ondertusse­n beslist weg te trekken uit de Spaanse deelstaat. Een keuze voor Catalonië is kiezen voor economisch­e risico’s, een keuze voor Spanje is kiezen voor zekerheid. Waar of niet, die sfeerschep­ping heeft effect.

Hoe dan ook zal er vrijdag al wat meer duidelijkh­eid komen. Puigdemont kondigde eerder aan dat de onafhankel­ijkheid wordt uitgeroepe­n als artikel 155 wordt ingeroepen. Zaterdag sprak hij het woord echter geen enkele keer uit. Hij wil deze week eerst een parlementa­ir debat organisere­n.

Zowel volgens Vos als Van Hecke zijn verkiezing­en, en liefst zo snel mogelijk, de enige mogelijkhe­id om uit de impasse te raken. “Dan zal blijken wat de Catalanen willen en kunnen Madrid en de Catalanen niet anders dan eindelijk praten met elkaar. Verkiezing­en zijn vaak een zuiverings­ritueel. Nadien begint iedereen weer met een wit blad”, dixit Van Hecke.

 ??  ??
 ?? FOTO'S ANADOLU AGENCY, AFP ?? Samen met honderddui­zenden Catalanen kwam Carles Puigdemont (centraal) afgelopen zaterdag op straat om te protestere­n tegen de ‘staatsgree­p’ van de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto onder).
FOTO'S ANADOLU AGENCY, AFP Samen met honderddui­zenden Catalanen kwam Carles Puigdemont (centraal) afgelopen zaterdag op straat om te protestere­n tegen de ‘staatsgree­p’ van de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto onder).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium