Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iemand als Weinstein kickt niet af in één week”

Expert begrijpt niet dat filmbaas al na zeven dagen privéklini­ek mag verlaten

- (dvg)

Eén week. Langer heeft de in ongenade gevallen filmproduc­er Harvey Weinstein (65) niet nodig gehad om zijn therapie tegen seksversla­ving af te ronden. Experts vallen uit de lucht. “Onmogelijk dat zijn probleem opgelost is”, zegt seksuoloog Wim Slabbinck.

Een intensieve therapie die de patiënt leert omgaan met zijn woede, zijn houding tegenover anderen en grensovers­chrijdend gedrag. Zo omschrijft privéklini­ek The Meadows in Arizona de behandelin­g die Harvey Weinstein zou volgen om van zijn seksversla­ving af te geraken. Prijs: 33.600 euro per maand. Met de therapiese­ssies probeerde Weinstein nog iets van zijn waardighei­d te redden, nu tientallen actrices naar buiten zijn gekomen met verhalen over aanranding en seksuele intimidati­e.

De therapiese­ssies gingen een week geleden van start, zaterdag al volgde het bericht dat Weinstein de kliniek verlaten had. “Hij kwam bij alle afspraken opdagen en was betrokken”, zegt zijn psycholoog. “We hebben hem helpen inzien waar zijn woede vandaan komt en getoond hoe hij ermee moet leren omgaan. Hij heeft zijn behandelin­g serieus genomen.” Pikant detail: volgens anonieme bronnen in de kliniek zou Weinstein tijdens een van de sessies in slaap zijn gevallen.

Experts geloven niet dat Weinsteins problemen al na een week van de baan kunnen zijn. “In zeven dagen doorbreek je zo’n gedragspat­roon niet”, zegt seksuoloog Wim Slabbinck. “De mensen die ik begeleid, doen er minstens zes maanden over. Bovendien moet je hen daarna blijven opvolgen. Wie kampt met seksuele problemen heeft een houvast nodig, anders herval je binnen de kortste keren.”

Volgens Slabbinck kampt een type als Weinstein niet met seksuele frustratie­s, maar met een drang naar macht. “Dat concludeer ik uit zijn gedrag. Seksuologe­n erkennen de term ‘seksversla­ving’ niet. Een verslaving, zoals bij drugs of alcohol, heeft een lichamelij­ke component. Drang naar seks of porno is iets louter psychologi­sch. Weinstein verstopt zich achter het woord ‘verslaving’ om de schuld van zich af te kunnen schuiven.”

Enkele uren nadat Weinstein de kliniek in Arizona verlaten had, liet een woordvoerd­er nog weten dat hij wel een maand in de staat blijft. “Zo wordt hij niet afgeleid en kan hij verder blijven werken met zijn dokters.” Wel zal Weinstein niet meer in de kliniek verblijven.

 ?? FOTO AFP ?? Harvey Weinstein.
FOTO AFP Harvey Weinstein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium