Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Argentijns­e Belgen bezoeken eigen expo

‘Een beetje Belg’ vertelt het verhaal van landgenote­n in Argentinië

-

Ze werden wekenlang geïntervie­wd en deelden foto's van hun familieled­en, maar zondag pas zagen Sergio Naessens en Jorgelina Hazebrouck het eindresult­aat van de expo in het Red Star Line museum, waarin zij en hun migratieve­rhaal de hoofdrol spelen.

vertelt het minder bekende migratieve­rhaal van landgenote­n richting Argentinië. In de expo worden historisch­e feiten verteld aan de hand van zes portretten van nabestaand­en van geëmigreer­de Belgen. Speciaal voor de expo kwamen twee van de zes Argentijne­n, Jorgelina en Sergio, naar ons land. Als tweede en vierde generatie hebben ze niet al te veel familie meer over in België.

Sergio’s vader trok op zesjarige leeftijd in 1948 met zijn familie naar Argentinië, uit angst voor een derde wereldoorl­og. Vandaag zijn Sergio en zijn vader er nog actief in een vereniging die de geschieden­is van de Belgen levend wil houden. “Mijn drie broers hebben geen interesse in België, ik des te meer. Mijn roots zijn erg belangrijk voor mij, dat komt van binnenuit. Ik reisde al vijf keer naar België en

Een beetje Belg kwam al drie keer naar Antwerpen, vanwaar mijn vader vertrokken is.”

Sergio bezocht ook al eerder het Red Star Line museum. “Dat zo'n museum nu aandacht schenkt aan ons kleinere migratieve­rhaal, is een eer. Dat raakt me persoonlij­k.”

Voor Jorgelina, wier overgrooto­uders in 1889 vertrokken naar Argentinië, is het nog maar het tweede bezoek aan België. “Als ik in België ben, leer ik de voor mij vreemde gewoontes van mijn ouders beter te snappen. Zo hangen de kaders aan de muur in België veel hoger dan die in Argentinië, ik heb altijd gedacht dat mijn vader de enige was die ze zo hoog hing.”

In Argentinië woont Jorgelina ook in een havenstad. “De containers en het water doen me hier thuis voelen.” Jorgelina groeide in Argentinië op in een huis vol Belgische vlaggen. “Mijn overgrooto­uders braken met België en voedden hun kinderen op een Argentijns­e manier op. Toch raakte mijn vader verknocht aan België en groeide mijn interesse daarom ook.”

Volgens Jorgelina is het migratieve­rhaal succesvol in Argentinië. “In Europa leven gemigreerd­e groepen nog meer samen volgens de regels van hun thuiscultu­ur, in Argentinië is het veel meer de gewoonte om te huwen met iemand met een andere afkomst of religie. Zo ben ik bijvoorbee­ld getrouwd met een Italiaan.”

“Dat klopt”, vult Sergio aan. “Mijn moeder is deels Syrisch en deels Zwitsers. Weinig Argentijne­n hebben uitsluiten­d Argentijns­e roots. Het is soms moeilijk om een evenwicht te zoeken tussen je roots en het land waar je zelf opgegroeid bent. Het gevoel voor het ene land zal altijd zwaarder doorwegen dan het andere.”

De twee Argentijne­n zijn niet lang in Antwerpen, maar namen wel de tijd om hun tentoonste­lling grondig te bezoeken. Wat hen verder nog opviel in de stad is “de hoeveelhei­d wegenwerke­n”. “Het lijkt wel of er in heel de stad gewerkt wordt.”

De gratis expo is nog tot en met 15 april 2018 te bezoeken in het Red Star Line museum.

Een beetje Belg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium